Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

breaking, waacking- och voguingbattles i Solnahllen

2011-02-19

Den årliga dansfestivalen Streetstar firades av sista helgen i januari. Som vanligt hölls de skandinaviska uttagningarna till världens största streetdanstävling Juste Debout i Paris. Men parallella tävlingar pågick i Solnahallens lokaler. I år var hallen uppdelat i tre områden under den första festivaldagen. Medan Juste Debouts uttagningar och semifinaler pågick i huvuddelen pågick breaking battles i den andra och waacking- och voguingbattles i den tredje delen.

– Vi befinner oss nu på en klubb, förklarade MC:n Apollo de Azizi som också skulle kunna utses till Sveriges första voguare. När han med en svenskabalettskoleutbildning i ryggen och med ny inspiration från New Yorks undergroundklubbar började vogua på klubbarna i Stockholm på 80-talet…. var det inte många som förstod vad han gjorde.

Nu är det desto fler. Förutom från Sverige hade dansare kommit från bland annat Italien, Ryssland, Frankrike och Holland. Det som kryddar dessa dansformer lite extra är outfitsen. Parallellt med dansen pågår ett battle i stil och styling och man försöker överträffa varandra i individualitet eller glamour. Hur mycket domarna påverkas av detta är svårt att säga. Men när dansen är bra kan den bara förstärkas av en lysande outfit. Framförallt är det kanske självförtroendet hos dansarna som får en kick av en träffsäker styling och publiken kan bara tacka för inspirationen.

Benny Ninja och Alyssa från New York var inbjudna som voguing- respektive waaackingdomare och de dömde tillsammans i båda stilarna. I finalen tillkom även Billy Goodson bakom jurybordet. Domarnas val var inte alltid lätta att förstå. Exakt vad de dömde på var svårt att säga. En del svenska waackingdansare som i Sverige anses ligga bra till räknades bort. I voguingen gick hela den svenska delen av the House of Ninja, gruppen P*fect till kvartsfinal och fick där bland annat tävla mot Ryssland och Frankrike. Av någon anledning som kan ha varit att man inte bara ville ha svenskar i finalen såg man i utslagningsprocessen till att svenskarna slog ut varandra och i semifinalen hade vi sedan två svenskor, en ryska och en fransman.

Finalerna tog sedan plats på i den stora hallen dagen efter. Svenska P*fectmedlemmen Sofiabulous och fransyskan Anto var stjärnorna på waackingarenan. Deras musikalitet och dansglädje stänkte över dansgolvet. Sofia imponerade med hur hon lyckades få imiteringen av en dirigent att liknas vid och gå över i souliga waackingrörelser men juryn hade enat sig. Det blev fransk seger i waacking.

Voguingen tog som alltid priset i excentrism. Den kvinnliga fransmannen Lasseindra och svenska Biancas semifinal slutade på jurybordet till Willow Smiths Wip my hair. Lasseindra imponerade mest på juryn med sina brutala drops och sin kreativitet men i finalen var det anan Ninja som stod ut mest. Klädd i fjädrar och med en fjädervippa i handen borstade hon nästan bokstavligen bort sin motståndare. Anna vet exakt vad hon gör när hon ger sig in i en komplicerad kombination av snabba armrörelser, faller på golvet, låtsaskickar sin konkurrent eller dissar denne med en handrörelse. Segern var given. I år igen.

Karolina Brock
www.streetstar.se
www.pfect.se

Fler Utblick!

Annonser