Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 17 januari 2021

Avromantiserer legegjerningen

2011-02-18

Fakta:

Namn: The Knots
Koreografi: Regi, koreografi, manus, kostymedesign, utøver: Katrine Bølstad
Författare: Manus, dramaturgi: Tyra Tønnessen
Musik: Låtskrivere: Name (Thomas Eriksen, Jørgen Johnsen), Kate Havnevi
Ensemble: Medskapende utøvere: Martin Gammelgaard, Øyvind Nystuen, Anne Guri Tvedt, Anders Tveit 

Plats: Dansens Hus i koproduksjon med Teater Innlandet
» http://www.dansenshus.com

Katrine Bølstads siste forestilling ”The Knots” tematiserer tildels store knuter på tråden, og på tarmen til mor. Det får fatale konsekvenser for en familie, nemlig Bølstads egen.

Helsevesenet har mange lik i lasten. Ikke bare gir nye leger (läkare) nye lik. Eldre legers offer av eget familieliv til fordel for å redde andre, ser vi stadig resultatene av. Legegjerningens barn har lidd under denne yrkesgruppens følelsemessige avspalting og kynisme.
Nasjonal ”verneplikt” har ført til foreldreløshet eller skapt tilknytningsproblemer for utallige barn av dem kallet til (turnus)tjeneste. Resultatet kan være rusmisbruk, selvskading og selvmord. Slik er det i Katrine Bølstads fortelling.

Selvbiografisk
Bølstad offentliggjorde sin familiehemmelighet på NRKs program Nasjonalgalleriet, en skjebne hun deler med mange flere enn dem som tiltvinger seg DNA-tester: Hennes far er ikke hennes biologiske opphav. Hun er den ukjente datteren til på en avdød, anerkjent kirurg.
Den dramatiske historien hun forteller i The Knots er delvis selvbiografisk, en brille som farger hvordan forestillingen oppfattes. Men forestilling er bearbeidet til et stykke helskapt galgenhumoristisk scenekunst som tvinger tilskuerne ut av kikkerrollen.

Pressemeldingen som gikk ut før NRK-sendingen, nøyer seg med å skrive at The Knots er et sammensatt uttrykk preget av dem som har vært med. Stykket kan kalles en konsert-forestilling med musikk av svært habile låtskrivere. Mannen i månen sitter i en rød sofa høyt oppunder taket og kjører lyden. Han blir djevelen og den hellige som sangtekstene forteller om.
Regi, koreografi, manus og kostymedesign er Katrine Bølstads verk. I tillegg er hun overbevisende som utøver sammen med medskapende Martin Gammelgaard, Øyvind Nystuen, Anne Guri Tvedt og Anders Tveit.

Tegneserieaktig
Med tykke streker tegner Bølstad opp serien om familien der mor gjør karriere som pasient og far er legen hennes. De to får tvillinger som vokser opp med syk mor og i lengsel etter en fjern far.
En kniv er gjennomgående rekvisitt. Den går i arv, slik som besettelsen av kropp og sykdom, liv og død.
Kniven drar bokstavelig talt med seg en rød tråd av tarmer og blod gjennom forestillingen. Faren skjærer i moren, sønnen skjærer seg selv.
The Knots er lavmælt selv om den er teppelagt av melodiøse poplåter. Det er ingen dramaturgiske høydepunkter og historien fortelles med samme lekne intensitet uansett hvor dramatisk det blir.

Kirurgen danses på den mest stiliserte og definerte vis. Hans bilde-for-bilde, break-bevegelser gir et robotlignende preg som speiler karakterens instrumentelle menneskesyn.
Bølstads egen tolkning av den handlekraftige jentungen, er gjennomført barnaktig med kontrollert keitete bevegelser. Utøverne er et sterkt lag som spiller, synger og danser, ofte på en gang. Det er ikke lett og noen ganger surt, men ikke plagsomt da det passer inn i den falske og fantastiske vatterte verden som karakterene befinner seg i. Verre er det at teksten ikke alltid kommer tydelig fram. Da går man åpenbart glipp av noe for ingenting er overlatt til tilfeldighetene i Bølstads The Knots.

Pensum

Kostymene er bufoon-lignede kunstverk i seg selv. Som alle rekvisittene er de også vattert og med hendige små glidelåser.
Slik åpner kirurgen kroppene opp og den fargerike innsiden kommer til syne. Organene hentes ut, blåses på og puttes tilbake før reperatøren går igjen.
Selv om tvillingene har gjort sine kirurgiske øvelser, så ser ikke sønnen noen grunn til å la seg sy igjen når han først har fått hull på seg. Han dør og der slutter stykket.

Forestillingen hadde premiere på Teater Innlandet i 2010. Siden den ble satt opp i fjor har Bølstad gjort flere endringer i forestillingen. Ikke minst har hun hentet mot til å synliggjøre sin sårbare historie. Slik gir hun forestilling en ny dimensjon og i sannhetens tjeneste avromantiserer hun legegjerningen. The Knots bør sendes på en omfattende turné for videregående skole, og den bør bli pensum på legestudiene.

Sidsel Pape

Fler Föreställningar

Annonser