Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Ball i Bushwick i Brooklyn

2011-02-13

Om man besöker  New york ska man ha sett en ”ball” innan man åker därifrån. Ja, minst en. En av dessa hölls den 20e november ute i Bushwick i Brooklyn. Alla som kommer dit vet att det börjar tidigast klockan 01.00 så att komma redan klockan 22 innebar en viss väntan. Men också en ganska intressant sådan. Långsamt fylldes salen med personligheter. Buffliga svarta killar med Timberlands och hoodies, kreativt klädda män med feminina maner, vackra långa transexuella, nu kvinnor, med överdrivet yppiga former och sexiga outfits. Ett generöst hälsande på varandra började och fortsatte sedan hela natten samtidigt som man tycktes spana in, försöka imponera på de andra gästerna. Det var en gemenskap där man tydde sig till varandra samtidigt som man höll en viss distans. Som ett battle i skönhet, excesser och framförallt uppmärksamhet och självbekräftelse som ständigt pågick, inte bara framför domarna.

Voguinggruppen House of Ebony hade organiserat denna ball med namnet ”Is it really real ball”. De runda borden i salen hade de reserverat för andra houses vars medlemmar skulle ställa upp och battla i kvällens olika kategorier. Virgin Vogue, Butch realness, Ostentatious Hair Affair, Trans Man Body, Femme Queen Runway var några kategorier som första halvan av kvällen enligt programmet skulle bjuda på. Legendary Thug Realness, Military Punk Rock, Womens Face och Butch Queen Schoolboy realness var några av kategorierna i den andra delen. Totalt skulle det battlas i 33 kategorier under natten men man hoppade ganska fritt i  och vissa teman försvann antagligen för att det inte fanns tillräckligt många tävlande.

Runt midnatt vimlade folket rätt ordentligt och MC:na Jack och Kool Aid började presentera legender och troféhållare från tidigare balls. Först en timme senare var det dags att sätta igång och batlla.

Kategorin Virgin Vogue gör man bara en gång. Som nybörjare på ballgolvet har man sedan förlorat sin oskuld som ballvoguare. Unga killar gav allt framför den långa raden av domare som satt en bit upp på en scen. Det var de som hade makten under kvällen.

I kategorin Butchqueen Realness gällde det inte så mycket att bevisa någonting som att visa upp sig, sin kropp och sina naglar för domarna så de kunde avgöra vem som såg mest ut som en naturligt född kvinna. Med snabba handgester pekade de på vem av de tävlande som såg mer äkta ut än de andra.

Även i Schoolboy Realness gällde det att se äkta ut. Unga män i slips och collegetröjor visade upp sig med ”skolarbeten” de hade gjort i form av bland annat kollage.

I Military Punk Rock dansades det inte heller men krutet lades istället på att vara kreativ i sin styling och design för att sedan kunna presentera detta på catwalken. Man såg ganska snabbt vem som lagt ned mest arbete på sin outfit och de belönades av domarna.

Sedan fanns det rena dansformer som Old way där dansarna med stilsäkerhet voguade i en av de äldre dansformerna inom voguing.

Ghetto, gay, glamour och tacky i en undergroundscen där man måste förtjäna sin respekt. Fotografen Gerard H Gaskin som nu är veteran som besökare inom ballroomscenen berättade att han fotograferat communityn i 16 år. När han kom in i kulturen var man ganska misstänksam mot media då man tyckt att skaparna av filmen Paris is burning utnyttjat scenen för egen vinning. Gaskin berättade att det tog tre år för honom innan han började lära känna och ta sig friheten att fotografera folk.

Jag och min väninna smög nästan utefter väggarna för att inte väcka mer uppmärksamhet än vi redan gjort genom att vara vita, alltså inte med afroamerikanskt eller latinamerikanskt ursprung och ”real”, alltså födda som tjejer. Men vi bemöttes snarare med nyfikenhet och välkomnande ord.

Minst en gång i månaden hålls en ball i New York men även på andra håll i USA organiseras ballevents. Dit får man åka för en inblick i vad en voguingball är idag och en känsla för var det kom ifrån.

                                        Karolina Brock

www.walk4mewednesdays.com

Fler Utblick!

Annonser