Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Hos Benny Ninja i New York

2011-02-12

Voguinfenomenet Benny Ninja var på besök i Stockholm i oktober och gav efterlängtade workshops.
När han inte är på resande fot världen över ger han klasser på dansstudion Peridance i New York två gånger i veckan.
Lektionerna är öppna både för de studerande vid Peridance och dansare utifrån som kommer regelbundet eller då och då.
Man märker att de flesta har varit där förr och man kommer snabbt in i gemenskapen.
Benny har en förmåga att få de människor han undervisar att känna sig som del av en gemenskap. Under lektionerna bryter han ned voguingens armrörelser så man ser vad de består av och som nykomling kastas man snabbt in i att freestyla med de baskunskaper man just lärt sig.
Men stämningen är god och man känner sig inte det minsta uttittad eller bedömd. Alla är inne i sin egen voguing och gör övningarna utifrån sin nivå. Och sen vill Benny att man ska testa, brassa på, göra för mycket, göra fel, överdriva. Efter en serie armtekniker blir det Runway.
En och en går man en catwalk med en viss attityd eller för att visa upp divan man under lektionen arbetar för att hitta någonstans innanför danskläder, normer och självkritik.
Benny menar att voguing innebär att man ska acceptera sina brister och tycka om sig själv. Mer komplext blir det sedan när armfreestyle ska sättas ihop med runwaygång. Det krävs en del experimenterande hemma och såklart på klubbar där också voguingen har sitt ursprung.

Benny är ”father” för House of Ninja, en av de legendariska voguinggrupperna inom voguingkulturen. En kultur som växte fram mellan 70- och 90-talen på klubbar och så kallade ”balls” (ballrooms) i en gayrepresenterad undergroundcommunity med rötter ända tillbaka till 20-talet.
När Benny kom i kontakt med voguing blev hans mentor voguingikonen Willy Ninja som också startade gruppen. I Willys fotspår vidareutvecklar och sprider Benny dansen som bara blir större. Han arbetar gärna med dansare och House of Ninja består idag av en produktionsdel och en ballroomdel. Innan Benny var Archie Burnett ”father” för gruppen. Han undervisar idag också på Peridance.

Se intervju med Benny Ninja under hans stockholmsvistelse i Danstidningen 6/2010.

Karolina Brock

www.peridance.com

lektioner:
måndagar kl.14.30-15.45
onsdagar kl.21-22.30

Fler Utblick!

Annonser