Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

En herostratisk kejsare

2011-02-12

Fakta:

Namn: Caligula
Koreografi: Nicolas Le Riche
Musik: Antonio Vivaldi
Ensemble: Ballet national de l'Opéra de Paris
Plats: Palais Garnier, Paris
» http://www.operadeparis.fr/

I sin första helaftonsbalett skapad 2005, presenterar Nicolas Le Riche, den blortörstige romerske kejsaren Caligulas bländverk till regim. Snarare än att att beskriva hans storhetsvansinne och depraverade styre har stjärndansaren riktat sitt intresse mot mer intima aspekter av den sammansatta personlighet vars tid som regent var kortade än 4 år och som dog vid 29 års ålder.

Byggd på Suetonius De vita Caesarum om 12 kejsares liv, riktar den här baletten ljuset på hans plågade själ (Stéphane Bullion ger bilden av en ganska isolerad karaktär som då och då drabbas av emotionell svaghet och epileptiska anfall) som plågas av sin kärlek till Månen, till den legendariske mimskådespelaren Mnester, (Nicolas Paul) och till sin häst Incitatus (Mathais Heymann, en skicklig ryttare). Kapplöpningshästen bodde i ett stall inne i Caligulas palats och det påstods att han hade utnämnt hästen till till Konsul.

Den ganska abstrakta med klassiska koreografin innehåller några vackra pas de deuxer, framför allt det med Månen (den eteriska, poetiska och flyktiga Clairemarie Osta) och en superb och av publiken mycket applåderad med Incitatus. Mnesters framträdanden till Louis Dandrels nutida elektroakustiska musik gör också intryck. Helt klädd i vitt använder hans sig av ett mycket mer modernt språk som övertygar.
Alltsammans utspelas mot bakgrunden av romerska orgier, politiska palatsintriger och naturligtvis den sammansvärjning som iscensätts av senatorn Chaerea (Aurélien Houette). Baletten är uppbyggd kring Vivaldis De fyra årstiderna. Musiken berättar om Caligulas oundvikliga marsch mot vinter och död, vilken i slutet orsakas av 30 knivhugg vid slutet av en pantomimföreställnng.

Simona Gouchan

Fler Föreställningar

Annonser