Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Människa eller natur?

2011-02-07

Fakta:

Namn: Flesh and Blood & Fish and Fowl
Koreografi: Geoff Sobelle & Charlotte Ford
Plats: Barbican Pit, London, London International Mime Festival 15-30 januari 2011
» http://www.londonmimefestival.uk

Soptunnan. Upp ur soptunnan och rakt i in i kontoret, djungeln går han. En fluga surrar. Fruktansvärd irritation. Djur och växter äter sig in i det mänskliga. Det finns bara stress och ilska kvar. Möjligtvis ännu ett kladdigt kvitto på någonting vi ändå inte ville ha.
Geoff Sobelle och Charlotte Ford kritikerrosade föreställning om världen efter eller före katastrofen vill sig inte riktigt eller når inte fram till mig den här kvällen. Och det handlar mycket om själva scenens begränsning. Barbican Pit är mer av en liten biograf och många av oss i publiken kan inte se vad som händer på scenen, som blir lite nersänkt. Och det händer saker hela tiden. Små saker, som borde ses av alla och tas med hem. Stora saker som ses av alla men kanske inte borde ses och därför följer med hem.
Föreställningen gör intryck men känns splittrad. Tajmingen mellan aktörerna halkar omkring och det känns inte riktigt som om det borde vore meningen. Samhällskritiken är även så övertydlig att den hela tiden snubblar på sig själv. De uppstoppade djuren och plastväxterna som invaderar och tar över kontoret där chefen, som spelas ytterst onyanserat av Soebelle, och sekreteraren, som stundtals spelas alldeles underbart av Ford, håller till, blir så mycket kitsch att det inte ens är lite kul ibland.
Att föreställningen medvetet bygger på att publiken skall motreagera och gå hem med sin motreaktion skapar en märklig frånvaro som det är svårt att bli klok på. Kvar blir endast gester och matrester: Fords fenomenala ostbågescen där hon i tio minuter slickar på toppen av en ostbåge, katten i kopiatorn osv, samt en enda, i och för sig mycket konkreta frågeställning: Vi människor är en del av naturen men är naturen en del av oss? Och/eller omformulerat: vi människor tror oss vilja vara en del av naturen men tror vi att naturen vill vara en del av oss?

Karl Svantesson

Fler Föreställningar

Annonser