Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Kirurgi och dansande kroppar

2011-02-02

Fakta:

Namn: Stich
Koreografi: Martin Forsberg
Filmare: Carl Olsson
Musik: Alva Noto och Johan Hedin
Plats: Dansescenen, Store Carl
» http://www.dansescenen.dk

Händerna ska tvättas fint och ordentligt, innan kirurgen kan börja att skära i en kropp. Och det är nästan en rituell gestisk dans som vi ser på de eleganta filmklippen med kirurghänder som tvättas.
Filmbilderna inleder svenska Martin Forsbergs nya intressanta Stitch. Ett fint tänkt, stramt format och helstöpt verk, som med sex starka dansare på scenen visar och skapar förbindelse mellan kroppens yttre och inre och på samma gång lyckas att få konst och vetenskap att spegla sig i varandra.
Först med fokus på plastikkirurgi och dansarnas hud, därnäst ortopedisk kirurgi och dansarnas knän och höfter, innan neurokirurgen presenterar kroppen som hjärnans redskap, medan vi ser dansarna ge sig hän i ytterst komplexa och precisa rörelser ackompanjerade av Alva Notos knittrande och pulserande elektronmusik.
Scenografin är också flott med en filmduk som har sytts samman med gasbinda, en röd nervtråd samt ett vitt skåp, som till slut öppnas och avslöjar var vi alla kommer ifrån och vad vi blir till.

Spelas till och med 11 februari.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser