Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

En lans för dans

2011-01-30

Svenska Teaterkritikers DANSPRIS 2010 går till Dansmuseet i Stockholm. Kritikerföreningen delar sedan 2004 ut ett danspris, efter att sedan 1955 delat ut ett årligt teaterpris, från 1984 kompletterat med ett Särskilt barn- och ungdomspris.

Prismotiveringen för danspriset lyder:

Ett av världens ytterst få dansmuseer ligger i Sverige, mitt i Stockholm. Med ett utvidgat dansbegrepp omfamnar museet dansrelaterad konst i vidaste mening och visar gratis sina unika och magnifika samlingar. Rariteter som världens största och bäst bevarade samling kostymer från Ryska baletten samt den enastående Duncan-samlingen gör museet exklusivt, men verksamheten är öppen för alla åldrar, generös och samtida med föreställningsverksamhet, dansaktiviteter och filmvisningar. Från babydans till Rolf de Maré Study Center, en utmärkt museishop och läckert kafé drar Dansmuseet en lans för dans och visar samtidigt vägen för ett alert museum i tiden.

Tidigare mottagare av kritikernas danspris är Örjan Andersson, Gun Lund, Cecilia Roos, Mats Ek (som även fått teaterpriset 1993), Kenneth Kvarnström och Virpi Pahkinen.

Fler Nyheter

Annonser