Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 21 september 2021

Kreativ dans som når ut

2011-01-29

Fakta:

Namn: Jag och Viola//Du och jag: Mithra/Rävspel
Koreografi: Camilla Ekelöf//Stina och Satoshi Kudo,// Helena Franzén
Musik: Tomas Elfstadius, A. Filetta, D. Savio m fl
Ensemble: Regionteater västs dansensemble: Tina Andersson, Jessica Andrenacci, Rasmus Skaremark-Solberg, Maria Jonsson, Aleksandra Sende
Plats: Regionteater Väst Boråsscenen
» http://www.regionteatervast.se/

Mycket av scenkonsten för barn och unga går publiken utanför skolorna förbi. Det hör till barnkulturens villkor. Men de flesta teatrar och grupper spelar även offentliga föreställningar.
Håll ögonen öppna när Regionteater västs dansare bjuder in. Sedan Camilla Ekelöf rekryterades som konstnärlig ledare och gruppen fick tillskott av nya dansare, samtidigt som Boråsscenen reserverades för dans, har den lilla institutionen fått ett lyft.

Receptet heter konstnärlig medvetenhet och krav på kvalitet. Den unga publiken är högst kunnig om olika rörelsekvaliteter och fascineras av det som är riktigt bra. Som vi alla. Därför satsar Ekelöf på koreografi. I de nya verkens blandade musik utgör kompositionerna av husets egen Tomas Elfstadius en integrerad ryggrad.
Helena Franzén har positionen som en av Sveriges formsäkraste koreografer. Hennes Rävspel är en duett med unga förtecken. Franzén kompromissar aldrig i linjer, placeringar och laddningar. Dansarna Maria Jonsson och Aleksandra Sende svarar med koncentration och närvaro. Silkigt glänsande kostymer och stajlade frisyrer bidrar till spänningen mellan yta och innehåll, dansarnas tvekamp äger lika mycket rum inom var och en som emellan dem.

Samma skärpa har inte Stina och Satoshi Kudos Mithra. Här ser vi också ett väldansat möte, men med oklarare konturer. Rasmus Skaremark-Solbergs unge vandringsman har en ränsel med magiskt innehåll på ryggen. Det växer och förvandlas efter behov i nyfikenheten på Jessica Andrenacci. De båda har en fin kontakt och snurrandet i tygsjoken skapar vackra bilder, men jag saknar en utveckling av symboliken.

De två styckena spelas för tonårspublik under titeln Du och jag. De offentliga föreställningarna har även en bonus, Jag och Viola, som annars dansas för de lägsta skolåldrarna.
Det är kvällen skimrande pärla, ett solo av Camilla Ekelöf där Tina Andersson klarögd och ljuvligt dansant gör ett personporträtt ur minnets nostalgiska arkiv. Fritt från sentimentalitet, men med förmågan att göra till och med en emaljhink spännande. Kreativ koreografi som når alla.

Spelas även 9/2 i Borås samt på turné.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 26 januari 2011

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser