Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 05 mars 2021

Babelsk opplysning

2011-01-26

Fakta:

Namn: Babel (words)
Koreografi: Sidi Larbi Cherkaoui og Damien Jalet; (Nienke Reehorst)
Författare: Visuelt design: Antony Gormley
Musik: Patrizia Bovi Mahabub Khan Sattar Kahn Gabriele Miracle Kazu Abe
Ensemble: Navala Chaudhari, Francis Ducharme, Darryl E. Woods, John Filip Fahlstrøm, Damnien Fournier, Ben Fury, Christine LeBoutte, Ulrika Kinn Svensson, Kazutomi Kozuki, Sandra Delgadillo Porcel, James O´Hara, Valgerdur Runarsdottir og Helder Seabra. 
̷
Plats: Dansens Hus, Oslo
» http://www.dansenshus.com

Dansens Hus var ikke stort nok for alle som ville se “Babel (words)” i åpningshelgen. Med en slik pangstart på sesongen setter ny kunstnerisk leder samtidsdans inn i en politisk sammenheng og Dansens Hus på kartet.

Folk strømmet til Dansens Hus første forestillingen i år, Babel (words) av Eastman, Sidi Labi Cherkaoui. Hans flerkulturelle bakgrunn er fra Belgia og Marokko, men mannen har studert dans- og bevegelseskunst over store deler av verden. Den franskbelgiske Damien Jalet er medkoreograf. På Dilemma-debatten lørdag, stilte de opp i Mariusgenser med ´”belgisk skjegg”, kanskje for å markere en hårete protest mot unnvikende politikere i et av sine hjemland. Disse vise menn er samfunnsengasjert(*).

Flerkulturalitet
Menneskene bygget Babels tårn og Gud straffet dem ved å dele dem inn i forskjellige språk og nasjoner. Hvordan kan ulikhet være en straff?, spurte Eastman under debatten. Cherkaoui og Jalet mener at våre oppfatninger av identitet er preget av klantenkning fra en annen tid. Dette tematiseres i Babel (words) der 18 personer fra sju religioner, 13 land og 15 språk er representert.
 Blant dem er den norske og flerkulturelle Jon Filip Fahlstrøm. Han har tidligere danset med Frikar, Ina Christel Johannessen og i Carte Blanche. Da han på norsk ironiserte over sosialdemokratiet, sto jubelen i taket på Dansens Hus.

Denne dekadente kritikeren seg ned i setet på andre rad da utøverne slo til på den norske premieren. Redd eller rørt var det bare å reise seg og ta imot en kraft som sjelden trenger gjennom til publikum på norske dansescener. Babel (words) later ikke som, men spiller overbevisende på hele det menneskelige register av sang, dans og språk. Forestillingen begynner med en elegant monolog om ord og gester av den suverent robotsimulerende, Ulrika Kinn Svensson.
Aktørene fra alle verdens hjørner handler fram historien om Babel. Bare i noen gudbenådete øyeblikk, bryter de ut i en dans som løfter taket ytterligere. Babel (words) er en intelligent, humoristisk, fryktløs og potent kommentar i en angstbitersk politisk debatt om det flerkulturulle.

Opp av dumpa
Med den himmelske forestillingen Babel (words), er det slutt på forvirring på Dansens Hus. Det er hengt opp rød løper på alle plankegjerdene rundt byggeplassen som omgir huset. Folk flest finner fram, mange flere enn det er plass til. Nesten 100 sto på venteliste lørdag, flere kom fra våre naboland. Nå går det an å sitte ned, spise, drikke og møte andre i uformell samtale eller hissig debatt. Huset er åpent i vinterferien for unger og ungdom som vil jamme. Med ny kunstnerisk leder er Dansens Hus gjenreist. Stemningen er løst opp. Det er en friere atmosfære, et bedre sted å være. Åpningshelgen ved Dansens Hus lover godt for hva vi kan vente oss av denne dansescenen i vår og i år.

(*) Belgiska män vägrar att raka sig så länge den mer än 1-åriga regeringskrisen varar.

Sidsel Pape

Fler Föreställningar

Annonser