Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Högskoleverket ger både Piteå och Stockholm examinationsrätt för gymnasielärare i dans!

2011-01-18

Under våren har många tidigare renommerade universitet och högskolor förlorat sin examinationsrätt i högskoleverkets expertgranskning av samtliga lärarutbildningar.
För dansens del ser det emellertid ljust ut, både Dans- och Cirkushögskolan (DOCH) i Stockholm och Danslärarutbildningen i Piteå vid Luleå Tekniska Universitet får rätt att examinera ämneslärare i dans för gymnasiet och högstadiet.
På DOCH kommer man att utbilda lärarna i ämnesområden som: Dans samt ett andra ämne, exempelvis Dans med fördjupning i koreografi eller ett annat skolämne på Stockholms Universitet. Samtidigt fortsätter den gängse Danspedagogutbildningen vid DOCH.
I Piteå finns i och med samarbetet med Musikhögskolan och lärarutbildningarna vid Luleå Tekniska universitet även ett brett ämnesutbud, där man i sin lärarexamen i dans kan kombinera med allt från ämnslärarexamen i matematik, engelska, samhällskunskap, historia och musik.
Möjligheterna till kombinationer med ”högstatusämnen” ger möjligheter till komparativa fördelar, som ger dansen erkännande, exempelvis som en del av utvecklingen av spatiala förmågor som även stimulerar elevernas intellektuella utveckling inom andra ämnesområden.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser