Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 03 december 2020

En livsresa med Lincoln

2011-01-16

Fakta:

Namn: Serenade/The Proposition & Another Evening: Copenhagen
Koreografi: Bill T. Jones i samarbete med Janet Wong och dansarne
Musik: Begin, Komara, Lancaster og Crawford.
Ensemble: Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Compan
Plats: Det Kongelige Teater Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company ger perspektiv på Abraham Lincoln och historien i två olika verk med samma koreografi.

Hur kan man ära en amerikansk presidentikon som Abraham Lincoln i en dansföreställning samtidigt som man vill väcka såväl personliga som universella frågor kring det historiska arvet?
Det är detta som den betydande afro-amerikanska, postmoderna koreograf Bill T. Jones har givit sig i kast med i dubbelprogrammet som han presenterar på sitt gästspel med sitt berömda Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company på Det Kongelige Teaters Gamle Scene.
I det första bildrika och kalejdoskopiska verket Serenade/The Proposition, som är ett beställningsverk med anledning av 200-året for Abraham Lincolns födelse, blandar dansen sig effektfullt med flotta videoprojektioner och ackompanjeras av bland annat brottstycken av Lincolns tal och brottstycken av1800-tales folkmusik spelad och sjungen live, men inte utan klangliga förändringar.
Det råder ett fint flyt i både de abstrakta som betydelsebärande rörelserna hos de tio ytterst skickliga dansarna som bland annat gestaltar inbördeskrigets strider. Bilder av soldater och artelleri projiceras på scenografins enkla vita symboliska pelare som kan associeras till städer som Richmond och Washington, sekvensen med den den så berömda och fundamentalt betydelsefulla texten om krigets väsen är fint gestaltad med fem manliga dansare på scenen.
Utan att vara sentimentalt är det ett starkt känsloladdat verk fyllt med många olika lager av referenser inklusive orden som kan läsas i simultan översättning.
Trots det viktiga och universella budskapet om bland annat frihet och likhet inför lagen är det ett verk som otvivelaktigt är mycket angelägnare för en amerikansk än en dansk publik.
Historiens upprepningar och tidens gång upplevs inte bara som upprepade rörelsemönster i Serenade/The Proposition.
I kvällens andra verk Another Evening: Copenhagen ser vi det koreografiska materialet från det första verket i en ny scenografi och nu helt utan 1800-talskostymer, text och musik, men med dansare i träningskläder ackompanjerade av livemusik på bland annat elgitarr.
Härmed förändras rörelsernas betydelse insatta i vårt eget korta tidsperspektiv, vilket sätter nya tankar i rörelse, och det väcker känslor att dansarna själva i talkör ackompanjerar dansen.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser