Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Amerikansk historia som dans

2011-01-15

Fakta:

Namn: Serenade/The Proposition Another Evening: Copenhagen
Koreografi: Bill T. Jones
Ensemble: Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company
Plats: Det Kongelige Teater Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

På scenen står sex vita pelare, de syftar på Vita Huset i Washington, som också dyker upp i mer igenkännlig form som videoprojektion. Janet Wongs fina videokonst knyter ihop de sex pelarna till en spännande tredimensionell scenografi, som utgör en imponerande flott bakgrund för Bill T. Jones Serenade/The Proposition.

Bill T. Jones verk handlar om den amerikanska presidenten Abraham Lincoln. Till högstämd sång och flammande tal från två olika talarstolar dansas presidentens liv och död fram på scenen.
Sången är vacker och stämningsfull medan recitationerna av bland annat Lincolns tal – framförs med ett så brinnande patos, att det slår över. Inför föreställningen berättade koreografen Bill T. Jones, att dansen kan förmedla lika mycket som ord. Frågan är då varför han inte litar till dansens berättarförmåga, istället för att klistra in svulstiga tal. Kanske tilltalar dessa salvelsefulla citat snarare publiken i USA än den skandinaviska.

Springande fötter och viftande armar samt många gentagelser kännetecknar den enkla koreografin i Serenade/The Proposition. Verket påminner om en skolföreställning, som syftar till att lära barn och unga något om en av USA’s mest berömda presidenter, Abraham Lincoln som upphävde slaveriet. Men för oss andra känns verket alltför långt, spänningslöst och totalt odramatiskt. Det mest interessanta i Bill T. Jones’ Serenade/The Proposition är videokonsten av Janet Wong.

Långt bättre är kvällens andra verk Another Evening: Copenhagen, som desto mer lever upp till Bill T. Jones slogan: ”Vi är alla Guds akrobater”.
I en modern ringdans böljar koreografin fram över scenen. En efter en träder dansarna ut ur kedjan och visar i form av olika solon upp vilka fina dansare de är.
Another Evening: Copenhagen utgör med sin uppsluppenhet i det närmaste en diamental motsättning till den stränga och högtidliga stilen i Serenade/The Proposition. Här i programmets andra del visar danserne inte bara lekfulla steg, de både sjunger och ropar rytmiskt.
Utrop som ”Get in the car” och ”Go now” ljuder över scenen och den barnsliga dansglädjen övergår sedan i ett mer vuxet dystert allvar, som inte saknar självironi.
En livshistoria från barn till vuxen skissas upp i Another Evening: Copenhagen, och inte sällan fokuserar man på det moderna livets mer groteska sidor.
Another Evening: Copenhagen slutar på samma sätt som det börjadde: som en livlig kedjedans diagonalt över scenen och gästspelet från USA avslutas betydligt med spännande än det startade.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser