Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Dit popcornvinden bär

2010-12-31

Fakta:

Namn: Tombola Tragique
Koreografi: Gunnlaugur Egilsson
Regissör: Stina Oscarson/ Erik Åberg /Viktoria Dalborg
Musik: Sthlm Hamsters
Ensemble: Salong Varieté Giraff
Plats: Orionteatern, Stockholm
» http://www.orionteatern.se/kalendarium.asp

En bit av en f d berg- och dalbana, fragment av cirkuskiosk med hemliga luckor, orkestern uppflugen på en ställning och artisterna bär alla scenkläder av upp-och-nervända herrkostymer eller fint sammansydda slipsar.

Det flagnande nöjesfältet som metafor för en sjabbig värld och dess invånare är så ofta använd att den flagnar den med. Men den har sin drömska poesi och Fellini-doft, sin romantiska fulhet och här har Tombola Tragique sin starkaste sida i ett slags motbilder på tvärs mot prestationstänkande och precisionskrav som cirkus och akrobatik lätt får för mycket av.
Kanske var meningen att Robert Fuchs skulle hottat upp den lite med sitt ondskefulla tombola, men han ser alldeles för snäll ut för att man ska tro på hans bullrande elakhet när han förkunnar att alla inte kan vinna.

För manus och regi står rutinerade krafter från Salong Giraff, som i flera år roat huvudstaden med burlesk av senaste snitt. Men detta ”akrobatiska drömspel” är för beskedligt och för utdraget, alltför ofta både på och över gränsen för en amatöraktig övergivenhet.

Med spänning följer man nycirkusens och burleskens väg på 2000-talet och noterar att med Tombola Tragique permanentar sig Giraffen som kompani. Kretsen av skickliga artister är lovande, men formen är krävande och ropar efter substans.

Hinkar med popcorn kastas i vindmaskinen och stormar populärkulturella uppsvällda korn över kravlande, kämpande artister. Det kunde vara en bild av en konstform som riskerar att blåsas omkull.

Publicerat i Expressen 30 december 2010.

Tombola Tragique spelas till och med 9 januari 2011.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser