Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Klubbliv i New York – The Funkbox: som om hela rummet lever

2010-12-17

Klubben The Funkbox på Sullivan Room känner alla streetdansare till i New York.
Den välkända Tony Touch är resident DJ och klubben arrangeras av Conrad Rochester, Voodoray och Khami, namn viktiga inom house dance-klubbbscenen.
Conrad arbetar på olika sätt för att försöka återskapa de möjligheter till dans och utbyte som fanns när house dance utvecklades på New Yorks klubbar under 70- och 80-talen.
Nuförtiden handlar det mycket om att stå och titta på varandra och visa upp sig i en cypher(*), någonting som blivit en naturlig utveckling från alla de battles där dansstilen lever idag.
När han själv mötte house dance var det mer en social dans och ett sätt att kommunicera på dansgolvet och detta i en atmosfär som välkomnade alla stilar och typer av människor.

Varje söndag fylls The Funkbox av mestadels dansare, professionella som amatörer, och en mäktig syn som slår emot en när man kommer in. Det är som om hela rummet lever.
I ett rödaktigt sken rör sig kroppar på golvet, mot väggen, på huvudet eller i luften. En och en eller två och två tar de till sig musiken för att sedan översätta den i rörelse.

Den här söndagen hade vi turen att få se eliten av New Yorks house dance samlade på dansgolvet. Föregångare och inspirationskällor såsom Tone McGregor och Caleaf Sellers möttes i spännande freestyles. Och så Shannon Mambra som numer bor i Göteborg men som var på besök i sin hemstad återförenades med gamla vänner och danspartners. Man kunde verkligen se att tanken om att visa upp sig, av att gå in i en cirkel och göra sin grej byttes ut mot någonting som mer handlade om att ge och ta och känna in de andra dansarna runtomkring.

I mörkret på The Funkbox har har man möjlighet att ta sin dans steget längre och vara fri i det man vill prova och uttrycka i mestadels house men även i voguing, waacking, break eller annat som känns angeläget.

(*) Cypher: en cirkel av människor i vilken man kan gå in och dansa freestyle.


Karolina Brock

www.conradrochester.com

Plats: Sullivan room, precis bredvid Sullivan Hall. 218 Sullivan street, mellan Bleeker och West 3rd.
Tid: Söndagar kl.21 och framåt.
Inträde: 5 $ innan kl.21 sedan 15 $.

Fler Utblick!

Annonser