Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Crucial house dance session i New York

2010-12-07

Varje fredag klockan halv nio samlas man två trappor upp på 69 West 14th street och 6th avenue i New York. Dansstudion heter PTM och dansare med alla möjliga nationaliteter och olika åldrar kommer till denna house dance session för att träna och dansa med andra.
– Här har man möjlighet att se om det man lärt sig är sant eller falskt, säger Byron Cox som är en av huvudpersonerna bakom fredagarna. Han menar att hans eller någon annans elever inte ska tro blint på sin lärare utan ta reda på själv vad som händer på house dance-scenen och var den kommer ifrån.

2002 startade Byron The House Dance Project för att öka förståelsen för kulturen och uppmuntra till utveckling. The House Dance Project står för och sprider förståelsen för grundvärderingarna inom house dance. Man välkomnar alla till kulturen, från åskådare till professionella dansare och de som bara vill dansa av sig.
– Många behöver ett uttryck, säger Byron, och house dance tillåter dem att ha det.
Han förklarar vidare att det är svår att inte passa in i house dance-kulturen. Den har sedan den började växa fram under 70-talets discoera alltid varit en mycket öppen och tillåtande plats som välkomnat alla typer av människor oavsett nationalitet sexuell läggning eller dansbakgrund.
The House Dance Project ger lektioner, workshops och ordnar event. Man har även ett eget crew och det är de som organiserat fredagarnas sessions. Här kan dansare föreberedas inför klubbdansandet vilket utgör ett behov eftersom dansen idag växer mycket på skolor och inte på klubbar på samma sätt som förr. Här kan dansare också få en länk till dansstilens ursprung tack vare blandningen av generationer i rummet.
Conrad Rochester som tog till sig dansen från pionjärer på 80-talet går runt och pushar och inspirerar de yngre dansarna men dansar också lika mycket som de. Byron som är någon generation efter Conrad kastar sig också in i de jam och cyphers som uppstår i rummet men finns samtidigt alltid till hands för de andra.

Stämningen och närvaron växer ju längre in i sessionen vi kommer och intensiv housemusik mixas av Saved by the rhythm. Närvaron av en DJ ger upphov till ett energiutbyte mellan musik och dans som båda skapas i stunden. Och DJ:n vet vad han ska spela för att inspirera.

Individuell träning under den första timmen går sedan över i chypers där dansarna stundtals släpper från marken för att sedan gå ned på golvet. Det blir ett utbyte av inspiration, kreativitet och stilar dansare emellan vilket hela tiden för dansen framåt. Man kan se inslag från både salsakombinationer och balettpirouetter.

Koncentrerad freestyle blir sedan avslappnat dansjam när klockan börjar närma sig halv elva. Då kan inte DJ:n sitta still längre utan lämnar sitt mixbord och ger sig ut på dansgolvet han också.

Karolina Brock

Se vidare www.housedancer.com

Se www.soundcloud.com/savedbytherhythm

Hitta även saved by the rhythm facebook eller som svdbytherythm på twitter.

Vad: Crucial Sessions House Dance New York.

Var:  PMT Dance Studios, 69 West 14th street på 6:e avenyn. 

När: Fredagar kl.20.30-22.30

Hur mycket: 5 $

Fler Utblick!

Annonser