Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 17 januari 2021

Norrdans i Säffle!

2010-12-03

Fakta:

Namn: På Norrbotten samt Kvart
Koreografi: Mats Ek och Jo Strømgren
Musik: JP Nyströms samt Kimmo Pohjonen ochMaria Tanase
Plats: Medborgarhuset i Säffle
» http://www.norrdans.se

Det var 25 år sedan föreställningen På Norrbotten hade premiär. Då framfördes den av Cullbergbaletten, koreografen var Mats Ek. I år har verket studerats in av ett annat stort kompani, NorrDans, som med just På Norrbotten inledde sitt första besök i Värmland.

Iförda samisk- och folkdräktsinspirerade originalkostymer ger de nio dansarna berättelsen form. Tillsammans, i solon och i duetter dansar de om arbete och fest, om sorg och kärlek. Mest av allt handlar det om kärlek. Om pirret i magen och så den lite mer fysiska sidan, då ett par efter en stunds dansande och uppvaktande bestämmer sig för att det är dags att smyga bakom ett skynke och ägna sig åt mer handgripliga aktiviteter.
Koreografin bär omisskänneligt Mats Eks signatur, med de räta vinklarna, de öppna höfterna och böljande överkropparna. På Norrbotten är väl koreograferad (naturligtvis) och väl utfört. Men är den inte också…är den inte också lite töntig? Mer som en parodi på det Norrbottniska kynnet än som en hyllning till det? Om jag benämner Mats Eks verk i fler negativa ordalag får jag väl sparken, men låt mig i alla fall motsätta mig det som några av mina kollegor nyligen påstått, att På Norrbotten skulle vara koreografens främsta verk.
Då skulle jag istället vilja lyfta fram Törnrosa, Apartment eller varför inte kortfilmen Rök, som nog har rört långt fler än mig till tårar.

Gårdagens föreställning markerar starten på projektet Dansregion!, en stor satsning från Dans i Värmland och Kulturrådets sida. Projektet kommer att verka för en ny arrangörsplattform för professionell dans i Värmland och målet är att länets alla 16 kommuner kommer att involveras på olika sätt, berättar Värmlands länsdanskonsulent Marianne Eriksson.
Säffle ligger i täten för detta projekt, då de sedan ett flertal år tillbaka har ett uttalat mål att regelbundet arrangera ’stora’ dansföreställningar, som denna.

Kvällens andra verk, Kvart, är en tolkning av Lewis Carrolls saga Alice i Underlandet. Just Alice i Underlandet är en tacksam historia att koreografera, samtidsdans gör sig bra i sagornas värld. I den undre världen behövs ju inga ord, i feberdrömmar suddas skiljelinjen mellan verkligt och overkligt ut, där är det oförutsägbarhetens logik som råder. Så i Kvart kunde möjligen alla de som vanligtvis klagar över att de ”inte förstår” föreställningen, kanske till och med de mest högljudda ”men-det-måste-ju-handla-om-nåt”-förespråkarna luta sig tillbaka och bara njuta.
Koreografin i Kvart är mjuk och akrobatisk på samma gång och dansarnas svar på denna utmaning var en fröjd att se på. En särskild eloge också till kostymdesignern Rachel Quarmby Spadaccini för de fantastiska kostymerna, som förhöjde stämningen avsevärt.

Tidigare publicerat i Nya Wermlands Tidningen 2 december.

Kristin Hagegård

Fler Föreställningar

Annonser