Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Dans som kliver ur den svarta lådan in i den vita kuben

2010-11-29

Fakta:

Namn: Move - choreographing you
Plats: Hayward Gallery i London
» http://www.southbankcentre.co.uk

I London pågår som bäst utställningen Move – choreographing you, på Hayward gallery i Southbank Centre i London. Helena Stenkvist rapporterar från spännade dansinstallationer, som finns att se i London ända till 9 januari.

Utställningen Move – choreographing you är dans som lämnat det både älskade och hatade blackbox-formatet och tagit steget in till konstvärldens lika kontroversiella ”white cube”. Den består av verk som är gjorda för att visas på ett konstgalleri, verk som speciellt anpassats för just den här utställningen och konventionella föreställningar. Utställningen är med andra ord för dansjunkien, vad IMDB är för filmälskaren.
Det finns en önskan bland konstnärer inom olika konstformer att byta sammanhang. Ibland förändras uttrycket av de förändrade förutsättningarna och känns nytt. Oftast blir det bara som nya galna kläder på samma gamla vanliga person, vilket är tröttande.
Move försöker inte omdefiniera dansen, utställningen fungerar till stora delar betryggande konventionellt. Besökaren blir inte påtvingad interaktivitet, påträngande spektakel eller riskerar att bli ovillig deltagare i föreställning. Det finns installationer, motiv på väggar och objekt som följer de vanliga konventionerna och medger en passiv upplevelse på lagom avstånd. Vid bestämda tidpunkter presenteras föreställningar där gängse förhållandem mellan publik och aktörer råder.

Som titeln på utställningen föreslår så är ändå tanken att utställningen ska koreografera besökaren. Flera av verken är gjorda för man ska ta del av dem. Inviter som annars brukar tilltala frigjorda hippiesjälar och som för den självmedvetna kulturintresserade medelklassen bara är utmattande. Men när det inte finns några påflugna betraktare , påtvingande dansare eller förväntansfulla koreografer är de flesta med på noterna. Och vem älskade inte att svinga sig i de romerska ringarna på redskapsgymnastiken eller att rocka med rockringarna?
William Forsythes verkThe Fact of Matter består av en djungel av romerska ringar och Christian Jankowskis verk Still from Rooftop Routine är en instruktionsvideo för hur man rockar med rockringar (hula hopp-ringar). Även den mest kroppsligt förtryckta galleribesökare får lust att kasta av sig vintermunderingen och börja klättra eller vicka på höfterna.

Ett av de nygjorda verken på utställningen består av tre dansare som pratar med besökarna och gör utställningen interaktiv genom sitt agerande. De pratar om allt mellan himmel och jord; motivationen för kreativt skapande och främlingsfientlighet i Sverige. Det rör sig i de andra verken men försöker inte övertala någon att göra detsamma. De fungerar som ätande gäster när man ska välja restaurang. Ser de glada och nöjda ut, kan man tänka sig att göra detsamma
.

Det som imponerar mest på utställningen är det gigantiska filmarkivet som finns tillgängligt på flera datorer och är indelat efter decennium, koreograf eller något som man skulle kunna kalla genre. Kategorierna, som här översätts ganska ordagrant från engelskan är att: ”koreografera saker”, ”förvandla kroppen”, ”förvandla tiden”, ”följa rörelser”, ”skapa rum”, ”gravitation och fallande”, ”koreografera och instruera” samt ”skulpterande danser”.
Kategorisering kanske gör att vi dömer ut och riskerar att dra förhastade slutsatser, men det ger en illusion av att man kan greppa och förstå en helhet. Det är ofta ett problem att så många väldigt olika sorters av uttryck kallas modern dans. Uttryck som performance, konceptuell dans och fysisk teater är otillräckliga och missvisande uppdelningar. Kategorierna som presenteras i Haywards videoarkiv är mindre generaliserande och faktiskt direkt relaterade till den koreografiska tanken oavsett hur verket sedan ser ut.

Move – choreographing you, pågår till 9 januari och under hela november är det föreläsningar, workshops och samtal av och med konstnärerna som har bidragit till utställningen. Yvonne Rainer, Simoner Fortie, Thino Seghal, La Ribot och Mårten Spångberg är några av dem som tittar förbi.

Move – Choreographing you visas på
På Hayward Gallery i London till och med den 9 januari.

Helena Stenkvist

Fler Föreställningar

Annonser