Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Johannes Öhman lämnar Göteborgsbaletten

2010-11-22

Det sägs att man ska sluta när man är på topp. Ja, nog borde Johannes Öhman vara nöjd med det han blickar ut över i den stund han nu beslutat lämna posten som balettchef vid Göteborgsoperan i sommar.
Han var efterlängtad när han kom 2007. Efter slitningar och konflikter behövde kompaniet en konstnärlig ledare som kunde förvalta och utveckla dansarnas stora kapacitet och samtidigt hantera på den komplicerade arbetsplats som den stora institutionen utgör.
Med djärva repertoarval och en tydlig närvaro i Göteborgs dansliv har Johannes Öhman skapat den respekt Göteborgsbaletten är värd. Både internt och externt. Han har breddat kompaniet, idag arbetar dansarna lika suveränt med världens stora koreografer och med nya inhemska talanger.
Wim Vandekeybus arbetade för första gången med andra dansare än sina egna när han gjorde Black biist, men att Jeanette Langert, Gunilla Heilborn och Alexander Ekman har fått stampublik på Operan är lika fina fjädrar i hatten.
3 x Boléro är en av fullträffarna som givit genklang internationellt. Där dansar Göteborgsbaletten fram idag. Johannes Öhman anger privata skäl för sitt beslut, inget erbjudande väntar. Än. Men Kungliga operan söker en ny balettchef.


Lis Hellström Sveningson

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 18 november 2010

Fler Nyheter

Annonser