Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Ta fast Johannes Öhman

2010-11-21

Johannes Öhman slutar som balettchef vid Göteborgsoperan. Ta fast honom! Stockholmsoperan behöver snart, redan i vår, en ny balettchef, just precis av Öhmans kaliber. Och operahuset vid den skummande Stockholms ström är Öhmans hemmascen, för att inte säga barndomshem.

Visserligen är Stockhomsoperan en mer svårvänd skuta än Göteborgsoperan, som slipper släpa på nationalscens-uppdraget. Men det är nog dags att uppdatera även uppdraget. Öhman har gjort precis allt rätt med Göteborgsoperans balett, med avund har jag iakttagit hur där dansats nytt och krytt med ett modernt kompani: Kenneth Kvarnströms OreloB (=Bolero), en utmärkt tolkning av Mats Eks Törnrosa, den superba Julie som nyss gästade Stockholm och Dansens Hus. Mycket riktigt har det blivit mycket beröm, och sommarens gästspel vid Jacob’s Pillow Dance Festival blev en stor framgång med generösa kritikerrosor.

Öhman är som klippt och skuren för Stockholmsoperan. Hoppas nu att hans avslut med Göteborgsoperan beror på en framsynt headhunter från huvudstaden, och inte bara (rimliga) familjeskäl, som han själv anför.

Och hoppas att inte lömska internationella dansscener är ute efter honom, så att Stockholm återigen ska hänvisas till en alltför otidsenlig lunk med uppfräschade gamlingar ur repertoaren.

Margareta Sörenson

Texten är tidigare publicerad i Expressens scenblogg 17/11.

Fler Nyheter

Annonser