Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Experimentellt långt utanför det streetbaserade

2010-11-15

Ett experimentalbattle i streetdansanda hölls den 30 oktober på Lava. Det var ett tillfälle för streetdansare och andra att experimentera med sin dans men ingen hade nog förväntat sig vad vi skulle få se. Inte heller juryn och däribland Ambra Succi som när hon presenterade sig innan battlet förklarade att hon hållit på med experimentell hip hop i 10 år.
Det som hände den här kvällen var någonting nytt, någonting annat. Det här var en ny generation dansare med flera dansstilar i bagaget och med en passion för freestyle. De plockade delar och influenser och skapade nya kombinationer.
Det var en bra nivå på dansarna och hur de utformade sina egna mycket personliga stilar som inte nödvändigtvis hade en direkt koppling till streetdans.
”Express yourself” hette battlet och organisationen Freshest skapade i och med detta ett unikt tillfälle för streetdansscenen att utvecklas. Detta gav även möjligheter för dansarna att gå steget längre i sin dans och upptäcka nya rörelser och samband.
Domarna (Ambra Succi, Anna Ståhl och Zerjon Dawit Abebe) tycktes i det stora hela döma för det som var lite mer streetbaserat men när någonting var bra var det bra oavsett koppling till speciell dansstil.
Majoriteten av deltagarna och publiken var från streetdansscenen med några undantag. I Cullbergdansaren Filipa Peraltinhas battle med streetdansaren Sasha från Göteborg uppstod ren magi. Två dansare med helt olika dansbakgrund och två odefinierbara personliga stilar möttes och en spontan och överraskande kemi uppstod på dansgolvet. När deras battletid gått ut slutade de inte dansa utan battlet gick över i en slags imponerande kontaktimprovisation. Efter flera oavgjorda röstningar av juryn åkte tillslut Filipa ut och Sasha vann senare hela battlet.

Det här var andra gången Freshest ordnade ett experimental battle. Organisatörerna Talia Gallegos och Malin Träff ser dessa battles som ett tillfälle för dansarna att gå utanför ramarna och öppna upp mot andra stilar.
– Många dansare ställer upp i flera stilar, säger Talia och syftar på hur det brukar vara i streetdansbattles där man kan tävla i olika streetdanskategorier. Då tänker man att ”kan de inte bara sätta ihop det till en stil”, fortsätter hon.

Samma kväll hölls även ett battle i blandade streetdansstilar där man tävlade crew mot crew. Det kändes inte lika spännande efter experimentaltävlingen men lockade många att ställa upp. Göteborgarna visade sin starka sida även här och gruppen ATL CREW tog hem segern.

Karolina Brock

Se vidare www.freshest.se

Fler Utblick!

Annonser