Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Skotskt à la Böhmen

2010-11-10

Sverigedemokraterna framhåller ”hembygsdrörelser och folkdans” som en särskilt svensk kultur.

Det är skrämmande och obehagligt, absolut, men dessutom är detta ju dumheter. Med folkdans i Sverige förhåller det sig som med den svenska matjessillen (inlagd på holländskt vis), kroppkakorna (tyska knödeln), och kåldomarna (turkiska vinbladsdolmar).

Redan namnen avslöjar några vanliga folkdanser direkt: polska och polonäs – gissa var de kommer ifrån? Kan det vara Polen? Kom till Sverige redan på 1500-talet. Lurigt nog är polka däremot, som dansas i tvåtakt, från nuvarande Tjeckien, ordet betyder ”halvsteg”. (Polska går i trefjärdedels-takt, liksom sin modifierade variant hambo) Schottis är en dans i vad man i Böhmen ansåg vara skotsk stil, den kom till Sverige efter att ha blivit på modet i Paris danssalonger. Svår att skilja från en ”reinländer” säger expertisen; tämligen struttig får man väl säga att den ser ut med dagens mått mätt.

Till och med snoa går tillbaka på en dans från tysk medeltid, ”zwei trit”. Idel ädel EU-dans, alltså. Transporterna förändrade säkerligen en hel del, liksom sätten de dansats på av folkdanslag och vanliga sällskapsdansare.

Det är till slut som med ”ärans och hjältarnas språk”: noga taget är det bara och-et som är nordiskt och i någon avlägsen mening inhemskt. Träffas verkligen SD:s folk och dansar schottis? Jag gissar att de, som alla andra, är bättre på global discodans. Samt äter pizza.

Margareta Sörenson

Fler Nyheter

Annonser