Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Känsligt möte mellan dans och musik

2010-11-07

Fakta:

Namn: I’m not looking back
Koreografi: Helena Franzén
Musik: Jenny Wilson
Ensemble: Cilla Olsen, Gunilla Hammar, Katarina Eriksson, Ina Sletsjøe, Moa Westerlund
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.helenafranzen.se/

Soulpop och svävande vacker koreografi i silvergrått – det har blivit täta 55 minuter dans och musik när Helena Franzén och Jenny Wilson mötts. De fem kvinnliga dansarna är alla i mogen ålder, och deras dans i solon och intrikata dialogdanser etsar sig fast, trots sin luftlätta stil.

Cilla Olsen återvänder till scenen och dansar med sin säkra tydlighet, som om ingen abstraktion i världen vore henne främmande. Tillsammans med andra veteraner som Gunilla Hammar blir dansarnas personlighet, stil och profil viktiga balanser mot Franzéns laborerande med tyngdpunkter. Helena Franzén får en alltmer avklarnad stil och förhåller sig intressant till musiken, aldrig illustrerande utan med oväntade motdrag.

Verket avslutas med de fem sittande med ryggarna mot publiken på en låg bänk vid scenens ramp. De dansar med ryggar och baksidan av armarna – utan att vara långsökt eller teknikfixerad blir de en intressant motpart till musiken; individuella men allmängiltiga, medskapande i Jenny Wilsons sång Hardships.

Publicerad i Expressen Kulturen Scenbloggen 5 nov 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser