Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

”Hvem f…!#%! er Nijinskij”

2010-11-04

Fakta:

Namn: Hvem f…!#%! er Nijinskij
Koreografi: Kompagni B
Ensemble: Kompagni B
Plats: Det Kongelige Teater Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

Kompagni B med balettbarn i 12-16-årsåldern vinner poäng med både kreativitet och imponerande dans i Hvem f…!#%! er Nijinskij.
Det har bara gått halvannat år sedan Det Kongelige Teater lancerade Kompagni B som världens första barnkompani som är knutet till en nationell balettskola. Och det är imponerande, hur flott och professionellt dansarna, som går i i klasserna 7-9 på Det Kongelige Teaterns Balletskole har kommit med sina föreställningar som de själva utvecklar och skapar under kunnig vägledning av Kompagni B:s konstnärliga ledare Ann Crosset. Nu har Kompagni B för första gången intagit Det Kongelige Teaterns Gamle Scene med Hvem f…!#%! er Nijinskij, en titel som syftar på en av danshistoriens mest originella manliga dansare, Vaslav Nijinskij.
Redan i foajén blir det magiskt när några av balettbarnen dyker upp klädda son Nijinskijs Faun och totalteaterupplevelsen fortsätter i salongen med med dansare på både parkett och balkong, medan strålkastare cirklar kring den stora ljuskronan och ett barn klädd som Solkungen poserar på scen.
Föreställningen gör nämligen nerslag i danshistorien ända från Ludvig XIV till Michael Jackson, som i Sebastian Haynes gestalt kommer svävande ner på scenen och inte utan anledning fascineras av ballerinorna som så fint dansar utdrag ur Bournonvilles Konservatoriet.
Tillsammans med föreställningens första-ballerina, Louise Brorsen, dansar Haynes iförd hatt ett vackert Bournonvill-pas de deux, innan Kompagni B, som allt som allt består av 19 dansare, fortsätter sitt kollage av kända steg och koreografier.
Bland anna får vi se fem pojkar som hoppar högt i ett utdrag ur Don Quixote och inslag från Napoli, Blomsterfesten, Romeo och Julia samt Korsaren. De växlar den med West Side Story som ackompagneras av video-inslag, som hotar att bli alltför dominerande, medan koreografin och videon till Sacre du Printemps är bättre utformad.
Det är härligt att de också Dansar till Laydy Gaga säger min 12-åriga ledsagare efter att ridå. Nu vill hon också dansa balett, för kompagni B har nått långt in i kroppen på henne, och är en på många sätt och vis en utsökt ambassadör för Den Kongelige Ballet.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser