Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Kraft, riktning och beslutsamhet.

2010-11-03

Fakta:

Namn: XPSD
Koreografi: Kenneth Kvarnström
Musik: Jukka Rintamäki
Ensemble: Helsinki Dance Company
Plats: Moderna Dansteatern, Skeppsholmen, Stockholm
» http://www.modernadansteatern.se/

Kenneth Kvarnström står mitt i samtidsdansens flöde, som för sig själv. Han fortsätter att göra dans som dansar och inte bara är rörlig; hans senaste verk för Helsinki Dance Company gästar Moderna Dansteatern fram till 31 oktober. XPSD heter det och ska uttydas eXPoSeD – exponerad.

Exponerade är de onekligen, de sex dansarna. Hela deras kapacitet förevisas in till sista svettdroppen; samarbetet, rytmiken, känsligheten för stycket och dess tolkning, precisionen, den suveräna tekniken.

Mörkt ljus av Vesa Ellilä och dånande, mullrande ljud- och klangmattor av Jukka Rintamäki omger fyra manliga och två kvinnliga dansare. De tänjer sig själva och varandra, lyfter och ritar cirklar långt bort från kroppen med en fot, en hand. De öppnar bröstkorgar och bäcken, de låter armarna rotera och hugga i som i rodd.

Horisontella linjer, långa sekvenser med fin sammanhållna rörelser, sega lyft som får dansen att flyga. Det är gränslöst vackert, och dessutom virtuost. Sextetten utstrålar kraft, riktning, beslutsamhet. Vill man kan man läsa in många små berättelser i XPSD, spana in drag av barockens sällskapsdans eller av disco. Själv föreslår jag att man bara njuter av dans som konst, mångsidig och kraftfull.

Publicerad i Expressen Kulturen Scenbloggen 28 okt 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser