Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Historisk afton för Voguing

2010-11-02

”If you’re not into Voguing, you’re not my friend” var namnet på en svettig, vibrerande och alldeles, alldeles… underbar klubb fredagen den 15 oktober.
I samband med voguingstjärnan Benny Ninjas besök i Stockholm bjöd organisationen Freshest in honom till Högkvarteret.
Dörrarna öppnades redan klockan 18 med en filmvisning av den legendariska filmen Paris is burning (Paris är namnet på en av förgrundsgestalterna inom Voguing och en berömd så kallad ”ball” hette Paris is Burning*.) och efter det följde ett samtal med Benny där publiken kunde ställa frågor om hans karriär och om voguingkulturen.
Det var första gången någon av de stora voguingnamnen från New York gästade Sverige och många förväntansfulla som tagit hans lektioner tidigare i veckan fick äntligen en bakgrundshistoria till kulturen av någon som levt mitt i den under de senaste 20 åren.
Detta var också dansgruppen P*fects förhoppning när de organiserade Bennys resa och workshops. Det blev en intressant dialog som närdes av publikens intresse och Bennys öppenhet och vilja att dela med sig.
Voguing föddes under 70-talet. Modellposer blev då inslag i olika ”drag balls” i New York, speciella event i vilka dragqueens tävlade bäst uppklädnad och karisma sedan 20- och 30-talen.
I denna undergroundkultur bestående av gay-män vidareutvecklades poserna i och med att rörelser och gymnastiska inslag lades till vilket under 80- och 90-talen blev dansstilen Vogue.
Dragqueensdelen sköts mer och mer åt sidan och tog över gjorde Voguingen och olika Runways, tävlingar i att så realistiskt som möjligt genom kläder, gång och attityd övertyga i olika kategorier bestämda i förväg. Dessa kunde vara allt från ”skolflicka” och ”businessman” till ”herrsportmode” och ”supermodel”.

Voguingen är i sig en referens inom mode och bland alla dansare i publiken syntes modeprofilen Maria Ben Saad; modeskribent, föreläsare och konsult i modekommunikation. Hon hade hört om eventet och tog tillfället i akt att då Benny tog med sig en bit historia till Stockholm.

Sedan blev det klubb. Golvet var fullpackat och stämningen steg efter det att Benny uppträtt med en egen show. Christofer ”Funky Loffe” Ericson mixade nu musiken och vid stängning ville ingen lämna dansgolvet efter magiska stunder av het, beroendeframkallande, narcissistisk Voguing.

Karolina Brock

Se vidare www.freshest.se

www.pfect.se och

www.hogkvarteret.se

* Paris brinner, ”Les Flames de Paris”, har även konnotationer till många andra konstverk som handlar om Franska revolutionen 1789. (Red anm.)

Fler Utblick!

Annonser