Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 21 september 2021

Öfverholm och Flak med Turnéslingan på Atalante

2010-10-25

Fakta:

Namn: Pas de deux sans toi///A baroque duet
Koreografi: Charlotta Öfverholm///Kenneth Flak
Plats: Atalante, Göteborg
» http://www.atalante.org/

Konstnärer låter sig gärna inspireras av varandra, över genregränserna. Koreografen Charlotta Öfverholm har genom åren utvecklat ett uttryck där starka påståenden får fysisk form, ibland gränsande till det brutala. I duetten Pas de deux sans toi kommer inspirationen från dikter och installationer av konstnären Louise Bourgeois (aktuell på Nordiska akvarellmuseet). Det blir ett lyckat konstnärsmöte i Turnéslingans föreställningn på Atalante.
Den fritänkande sluggerkänsla som finns i Bourgeois verk fångar Öfverholm fräckt i rörelse. Överraskande byter hon stämning och utnyttjar verkligen kroppen. Ryggtavlans muskelspel är en konstform i sig. Den minimalistiska öppningsscenens lek med hushållsarbetets handgrepp växlar över i konvulsioner för hela kroppen, utmanande showdans, reptrick och interagerande samtal med publiken.
Det kvinnliga subjektet står starkt på scenen, men mannens störningar hotar ständigt. Jonas Örknér smyger in från mörkret – Tobias Hallgrens ljusdesign bidrar starkt till Bourgeois-stämningen – och vill ta över.
Effektivt påträngande är scenen där mannen äter av kvinnan. Liksom när han en fyndig lek med sax-sex tränger henne åt sidan med saxofonen. Örknérs mångsidighet kommer till pass och ger Öfverholm spännande motstånd.

Mot den mörka musten i hennes duo ställs efter paus Kenneth Flaks A baroque duet. I upplyst och avskalad, näst in till naken kostymering leker koreografin med barockens överlastade krusiduller.
Flak och Öfverholm utför gester med regler, men ur de tillrättalagda turerna manar koreografin fram den människosyn de representerar. Flaks helhetsgrepp med musik, text och rörelse är roligt och avslöjande. Vad säger formaliserat kroppsspråk och innejargong om våra värderingar idag?

De två verken korresponderar, de har mer gemensamt än man kan tro. Inte bara ljudet av sirenen. Men lystra till den, ta på regnrocken och spring till Atalante.

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser