Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 01 mars 2021

Ett broderi om vänskap

2010-10-25

Fakta:

Namn: Om vänskap
Koreografi: Minna Krook
Plats: Zebra Dans, Stockholm
» http://www.zebradans.nu

Minna Krook hör till de koreografer som arbetat konkret och direkt med dans och barn. Som i all scenkonst för barn måste upphovsmän och –kvinnor tänka igenom hur ett verk kan möta sin publik, en insikt man stundtals kunde önska koreografer som vänder sig till en vuxen publik. Minna Krooks

Ah, hallo bebis för två år sedan var en riktig fröjd av musik-dans-scenbild för de allra minsta; inspirerad och inspirerande, med ett känsligt sinne också för små grytor och deras öron.

Det nya verket Om vänskap har en omfattande förhistoria med Hudiksvalls och Tierps kommuner, Musik Gävleborg och Dans i Uppland inblandat. Samt Zebra dans, scenen för dans för barn i Stockholm. Ett stort antal personer intervjuades i Hudiksvall och Tierp och ur ett omfattande material har citat valts ut som inspelade unga röster läser upp. Uppsättningen vänder sig till ”alla” från sex år och uppåt, och ja, ämnet är omfattande. Och det blir mycket text som sköljer förbi, därtill en ramberättelse om ett antal personer som ska gå en kurs i broderi, fast de egentligen vill göra något häftigare.

Broderandet ger å andra sidan stadga åt utformningen av scen och kostym, där dansarna bär olika slags broderier på skjortor och jackor. Från hemslöjd till glittrig industrisömnad. Dansen är också eklektisk, musiken också – schlagersång och stepp-session, dansarna också mycket olika sinsemellan. Det blir på sitt sätt roligt och omväxlande, men också lite blekt i sin spretighet. Riktigt intressant blir det visst bara när koreografen själv dyker upp i en biroll med hjorthorn på huvudet och är ett skyggt djur i skogen. (En sådan där hjort som brukar finnas i korsstygnstavlor där solen går ner bakom skogen.)

Till glädjeämnena hör att dansen inte illustrerar utan arbetar med fördjupade uttryck och ett mer moget, intrikat förhållande till musiken. Men den myckna mixen sätter ett vagt avtryck, och jag kommer på mig med att inte komma ihåg något av vad alla rösterna sa om vänskapen, den viktiga. Och en tröstens tanke att vänner, det kan man få överallt, även på en kurs i broderi.

Publicerad i Expressen Kulturen Scenbloggen 18 okt 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser