Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Orena tankar

2010-10-19

Fakta:

Namn: Orena tankar
Koreografi: Dorte Olesen
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

För mycket av allt. För mycket svart, för mycket fågel. För mycket bröst, för mycket kropp, ridå, tystnad. För mycket posering.

Men det är ju Dorte Olesens stil, koncept, idé. Stort och mycket, som hela Sergels torg fullt av kvinnor som hugger ved. Stort och tydligt som kritvita kungspudlar på catwalk-promenad tillsammans med dansare i skotskrutigt.

Orena tankar cirklar (som alltid hos Dorte Olesen) kring kropp och kön som det gestaltas i vår tankevärld och på en dansscen. Det storslagna anslaget är i sig ett slags stor humor; så många bara kvinnobröst, så länge och så hängande, slängande, guppande, ryckande trivialiseras och blir ointressanta. Tvärtemot hur det brukas.

Bildstarkt och träffande, banalt och högtidligt, brutalt och finstämt. Det nästan-slagsmål som utbryter mellan två dansare, man och kvinna, är i vild dialog med den klassiska traditionen och fullständigt utmattande redan att titta på. En manlig dansare som dansar ”klassiskt” med ett tomrum mellan sina händer för en inbillad låtsas-ballerina – komiskt och ironiskt i lika mått. Det lite galna klassiska-balett-leendet: kolla, jag är en prins!

Dorte Olesen tänjer intelligent och estetiskt säkert på gamla föreställningar. Som redan utmanats många gånger om och i stort sett oupphörligt de senaste decennierna. Medelålders kvinnor med motorsågar utmanar fler tabun än yrkesdansare i svarta, högklackade stövlar. Orena tankar, jo, men också väldigt snygga.

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 15 okt 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser