Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

Från Tsarens hovkultur till Crowd Culture

2010-10-17

En av världens, ja i alla fall Europas mest ambitiösa dansfestival är Biennale de la dans de Lyon, där några av de mest spännande verken i år presenterades av Tanztheater Wupperthal: Pina Bauschs Nelken, och koreografen Maguy Marin med Salves. Hennes kulturkritiska och skarpa avskedsföreställning är också ett farväl från det koreografiska centrum utanför Lyon som hon har drivit sedan 1998.
Det var också sista året som Biennale de la danses grundare, Guy Darmet stod i spetsen för arrangemanget. Nästa konstnärliga ledare blir koreografen Dominique Hervieu, just nu verksam som teaterchef för Théâtre Chaillot i Paris tillsammans med José Montalvo.
På årets dansfestival i Berlin, Tanz im August, var ledorden Mänskliga rättigheter och danshistoria. Bland annat presenterade koreografen Boris Charmatz sin speciella hyllning till Merce Cunningham att med hjälp av tidigare Cunninghamdansare som återskapar scenerier ur verk från foton av föreställningar av den stora postmoderna mästaren.
En av de mest spännande föreställningarna var William Forsythe’s Human Writes som bygger på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna samt texter av Kafka och andra filosofiska verk. Se vidare www.tanzimaugust.de
I detta nummer av Danstidningen berättas om den ryska baletten under 1800-talet och vad som var grogrunden för baletter som Svansjön, Törnrosa och Nötknäpparen. Alla dessa baletter som bygger på tyska folksagor skapades för att roa Tsarens hov och det är alltså denna hovkultur som fortfarande är lika populär idag.
Hur kan man stödja konsten utan att ständigt samma grupper gynnas, respektive hamnar i skuggan. Kan nya media bidra till att delegera besluten till större grupper av människor.
De som vill förespråka ”Crowd Culture” har förslag på hur det kan gå till, mer läsning om detta finns i Danstidningen 5/2010 samt på www.crowdculture.se
En tvådagars konferens om “Dans & Lärande” organiserades i oktober på Musikhögskolan i Piteå för att diskutera hur forskning som gäller Dans i skolan kan uppmuntras.
Konferensen samlade lärare, forskare och studenter från Sverige, Norge och Danmark såväl som Marcelle Bonjour, den inspirerande grundaren av Dance au Cœur in Chartres (Dans i Hjärtat i staden Chartres), som samarbetar med det franska skolsystemet. Konferensen organiseradet av Nationella institutet Dans i Skolan Se vidare www.dansiskolan.se
Ett symposium för avancerad konstnärlig forskning hölls i Kabelfabriken i Helsingfors under ledning av Deborah Hay. De fyra olika dansarna och koreograferna, allesammans från Finland, visade sitt verk för en publik, där fler än en tyckte att resultatet var ganska märkligt.
Danstidningen 5/2010 berättar också om invigningen av Sveriges nya nationalscen för cirkuskonst i Alby i Botkyrka sydväst och Stockholm. Mer om detta på www.subtopia.se

Fler Nyheter

Annonser