Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Vackra kvinnor och tuffa män

2010-10-14

Fakta:

Namn: Dans2Go: Serenade,Les Bras de Mer
Koreografi: af Balanchine, Zuska och Uotinen
Ensemble: Den Kongelige Ballet, Det Kongelige Kapel,
Plats: Det Kongelige Teater Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

Dans2Go med Den Kgl. Ballet vänder sig till den unga publiken med fina små filminslag för vart och ett av programmets tre fina verk.
Den Kongelige Ballet hittar under den här säsongen på mycket nytt för att marknadsföra dansen och och försöka locka den unga publiken till teatern. Och det är alls inte dumt vad man har hittat på i sitt nya program Dans2Go med de två populära baletterna Serenade av George Balanchine och Jord av Jorma Uotinen plus en fin pas de deux på köpet.
Alla baletterna har tidigare dansats, men utöver själva sammanställningen av programmet är det nya att publiken före varje verk på små filminslag får en utmärkt liten introduktion av verket och dess speciella stil med exempel från dansstudion och dansarna själva som inspirerande berättare. Det är både fin kunskapsförmedling och något som gör att man får upp ögonen för det hela.
Balettmästare Nikolaj Hübbe inleder på lämpligt sätt det första filminslaget, men man kunde gärna ha uteslutit extramaterialet med honom det blir en banal avslutning av kvällen. Dessutom måste ljudet på filmerna justeras.

Serenade, som förra säsongen ingick i programmet M/K Ballerina på Operaen, får entusiastiska ord på vägen av solodansaren Amy Watson, som tillsammans med Alba Nadal och den nyutnämnda solodansaren Susanne Grinder till premiären på ”Dans2Go” vackert förde flocken av poetiska ballerinor i ljusblått. Trots trängre plats på Gamle Scene blev det ett fint framförande av ”Serenade” med kvinnorna i säker tåspetsdans till Tjajkovskijs fiolmusik.
Återseendet med Jorma Uotinens Jord från 2005, där 12 manliga dansare i roströda kjolar och nakna överkroppar hänger sig i kraftfull och följsam dans till finska Apocaplypticas råa celloversion av Metallicas musik var också fint. Inte minst Thomas Lund är begåvad med fantastiska rörelsekvaliteter i sitt solo och det är en fröjd att se honom och Tim Matiakis i duo med kraftfulla rörelser och höga lyft.
Programmets pas de deux var på premiäraftonen Petr Zuskas Les Bras de Mer, som tidigare har visats på Takkelloftet. Med Caroline Cavallo och Jean-Lucien Massot, som bägge fyller varje rörelse med känslomässigt djup blev ded spännigsmättade duon om parförhållandets komplicerade balanskonst till en riktig stjärnstund.

Dans2Go spelas på Det Kongelige Teater, Gamle Scene, till 8 mars 2011

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser