Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Tankeväckande och skräckteater

2010-10-13

Fakta:

Namn: Turniquet
Koreografi: Abatoir Fermé
Ensemble: Abattoir Fermé
Plats: Baltoppen i Ballerup, utanför Köpenhamn
» http://www.baltoppen.dk

Det är ovanligt att man ryser av spänning på teater och knappt vågar titta på scenen, men så hemskt är Tourniquet, det ohyggliga performance som belgiska Abattoir Fermé visade på Baltoppen.
När en kvinna ligger naken på golvet och två stora karlar tar på sig gummihandskar och slaktarförkläden , då får man gåshud.
Plast bredes ordentligt ut för att undvika att man sölar ner. Och man fruktar att det tomma badkaret som står bredvid snart ska fyllas av mörkrött blod. Det är nästan outhärdligt.
Anledningen till att man får en sådan skräckupplevelse av att se Tourniquet, kan inte bara skyllas på den makabra rekvisitan och den oroväckande musiken, men i lika hög grad på performancekonstnärernas enormt skickliga mimik. De kan verkligen konsten att visa upp förskräckliga ansiktsuttryck.
Tourniquet handlar om kallblodig maktfullkomlighet, våld och övergrepp, både från nazism och religiös galenskap.
Det låter som en tung föreställning, men det är den inte. Abattoir Fermés tre performers visar nämligen också på absurditeten i vanvettet och ger publiken möjligheter att skratta bort den värsta ångesten. Till exempel när religiösa missionärer står med gnistrande vinkelslipar framför munnen för att illustrera deras flammande hat och fördömmande av andra. En med talande bild av religiös fanatism har jag aldrig tidigare sett.

Turniquet börjar fullständigt oskyldigt med tre nakna människor som var och en sysslar med sitt. Men allteftersom de tar på sig civilisationens klädesplagg i lager på lager, börjar det gå galet.
De tömmer flera flaskor vin som för att försöka morska upp sig och då släpper hämningarna. En oskyldig flört i baren eskalerar och snart ligger den nakna kvinnan på golvet, medan nazi-flaggan med sin taggiga logotyp dinglar bakom henne.
Medan man gör rent efter ogärningen körs det hemgjorda våldsvideos på en tv-skärm.
En liten svart ballong blir till en stor svart hotfull bomb som nästan trillar ur famnen på en smilande gammal man i svart frack. Och härefter antyds ännu en människas mörkaste sidor i forntid och nutid. Alltsammans genialt förmedlat av Abattoir Fermé!

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser