Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

Elegant flöde

2010-09-29

Fakta:

Namn: XPSD
Koreografi: Kenneth Kvarnström
Musik: Jukka Rintamäki
Ensemble: Helsinki Dance Company
Plats: Kungsbacka teater
» http://www.riksteatern.se

Koreografen Kenneth Kvarnström har en tendens att nästan be om ursäkt för att han gör dansant dans. Det har han ingen anledning till. Tvärtom är hans koreografier både efterlängtade och välgörande i ett landskap som famlar efter rikting och emellanåt blir nästan stillastående.
Kvarnström ingjuter kraft och energi, utan att därför missa poesin. Titlarna på verken kan däremot vara knepiga. Det nya heter XPSD och kräver komplettering av tre vokaler för att skapa mening: exposed. Exponerad, utställd eller utsatt är några öppningar i mångtydigheten.
Korta flämtningar i Vesa Elliläs ljus exponerar inledningsvis några kroppar. Som flimrande minnen. Här finns också många associationer till dansens historia. Erika Turunens höghalsade kostymer och turer på linje för tankarna till balett och dansens barndom vid hoven.
I det guldgula ljuset fyller sex dansare golvet med tydlig kvarnströmsk koreografi. I Jukka Rintamäkis ljudlandskap förmedlar de en organisk känsla med svingande armar och förflyttningar av tyngdpunkt och vikt. Rörelser lågt vid golvet bildar ett oavbrutet flöde som ibland växer upp i höga lyft. Den uppburne dansaren glider alltid ner elegant. Män och kvinnor lyfter och lyfts, här finns inga stereotypa roller. Kvinnorna är fulla av kraft och männen skälver skört i de små rörelserna som Kvarnström är så noga med.
Första delen av det timslånga stycket domineras av hela ensemblen. Uttrycket är välfyllt och välorganiserat. Det vilar på musikalisk precision. Längre in i mejslar koreografin fram duetter och individer. Ett möte mellan man och kvinna, där hennes styrka får förkrossande effekt, lämnar ett känsloladdat eftertryck.
Intressant är att följa hur Kenneth Kvarnström låter sin stilsäkra koreografi återkommande möta inte bara Jukka Rintamäkis musik utan även ett särskilt uttryck i kostymerna. Med variation vävs allt samman. Dåtid och nutid skapar en vacker symbios i avslutningens reverens.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 21 september 2010.

XPSD turnerar vidare till Pustervik, Göteborg 23, 24/9, Inkonst Malmö 26/9, Jönköpings Teater, J28/9, Falu Folkets Hus, 1/10, Joar Blå, Enköping 3/10, Helsingborgs Stadsteater 5/10, Kulturhuset Ytterjärna 16/10, Storsjöteatern, Östersund 18/10, Nolia City Conferens, Piteå 20/10, NorrlandsOperan, Umeå 22, 23/10, Moderna Dansteatern, Sthlm 26, 27, 28, 29, 30, 31/10.

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser