Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

Groovig festival

2010-09-28

Into the groove skakade återigen Kulturhuset sista veckan i augusti.
Den årliga streetdansfestivalen förde samman olika arrangörer som i samarbete med Lava var och en organiserade ett eget event. Först ut var dansgruppen P*fect med en Movienight söndagen den 22 augusti.
Röda mattan hade rullats ut framför Klarabiografen och gästerna fotograferades innan de med popcorn och fejkad champagne satte sig framför bioduken.
P*fect som själva dansar Vouging ville med filmerna Paris is burning och How do I look ge sina gäster en inblick i vad Voguing är och vad det kommer ifrån, en dansstil som ännu är rätt så outforskad i Sverige. Detta var en smart och glamorös början.

Workshops och battles
Efter en vecka av öppen träning och workshops i breaking, popping och locking fylldes helgen därefter med battles.
Timemachine organiserade på fredagen en tävling där varje crew bestod av dansare från workshopens olika stilar.
Dj Supreme från Stockholm och franska DJ Suspect stod för musiken och crewet We came to war you bestående av den svenska eliten A-train, David Klockare, Erik Linghede och Markus Bertilsson samt fransmannen Djidawi Dohar vann battlet.
Dagen därpå höll Circle Royalties uttagningar till Circle Kingz, en av Europas främsta breakingtävlingar som hålls i Schweiz varje år. Circle Kingz startades av Amjad aka 7$ för att lägga vikten på musikaliteten, originaliteten, stilen och attityden, någonting han tycker har försvunnit mer och mer inom breakingen. I lördagens Circle Royalties uttagningar stod Jimi och Tuan från den finska gruppen Sticky Ruckus som segrare.

Spännande framgång
Festivalveckan avslutades med eventet Functastic där Poetry in motion och Freshest gått ihop i ett samarbete. Poetry in motion stod för battles i stilarna Popping och Locking och förutom DJ Renegade från London fick dansarna tävla till livemusik med bandet Give it up or turn it loose.
Det märktes att den svenska streetdansen vuxit de senaste åren. Energi och självförtroende genomsyrade tävlingen. Lockingen har verkligen fått ett lyft med nya spännande ansikten men Poppingen är fortfarande större och det syntes inte minst på antalet tävlande.
Fem stycken domare avgjorde tävlingarna: Shockalock från USA, Deydey och Djidawi från Frankrike samt Damon Frost och Markus från Sverige och besluten var inte alltid lätta att ta.
Finalen i Popping stod tillslut mellan Markus, tidigare känd som Baby Bang och Stew som tog hem segern. Lockingen avgjordes mellan A-train och Akira och A-train seglade mot vinsten.

Experimental med Anna

Freshest höll festivalens kanske mest spännande händelse. För första gången införde de kategorin Experimental på den svenska hip-hop-scenen, ett koncept som sedan tidigare syns på exempelvis den världsomfattande streetdanstävlingen Juste Debout i Paris.
Fler än väntat kastade sig in i den nya utmaningen att med streetdansen i grunden utveckla en egen dansstil.
Papa-joke utmärkte sig liksom Markus som i Experimental istället kallade sig Jean-Luc Flamant d’Etoiles men Anna Näsström blev kvällens idol. Alla reste sig upp för att applådera hennes ytterst personliga och vogueexperimentella stil.
De tre domare som valde ut vinnaren var Mats ”Garp” Garpendal, Maria ”Decida” Wahlberg och Sabina Dalfjäll och battlet hade inte varit vad det var utan DJ Funky Loffe som spelade magisk musik. Nästa experimentalbattle ordnar Freshest redan den 31 oktober.

www.thepoetryinmotion.com

www.freshest.se

www.pfect.se

Fler Utblick!

Annonser