Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Ett superjam av stilar

2010-09-27

Superjam i Vitabergsparken 2010 öppnade vackert. Sex dansare i världsklass möttes i ett lockingbattle; Jimmy Soul och P-lock från Frankrike, Flockey och Ray från Tyskland samt A-train och Markus från Sverige.
I riktigt bra Locking finns en känsla, humor och musikalitet som har en tendens att kännas överlägsen annan streetdans när det gäller genuitet och stilkänsla.
På Parkteaterns scen den 12 augusti imponerade tyskarna med en mäktig energi, fransmännen med musikalitet och finess och svenskarna med någonting man skulle kunna kalla intelligent dans och ett sök efter nyskapande steg.
Alla är de dansare som någon gång förtjänat att vinna Juste Debout, världens största tävling i streetdans som avgörs i Paris varje år, även om det än så länge endast är fransmännen som tagit en seger där. Finalen i Vitabergsparken stod tillslut mellan fransmännen och svenskarna och Jimmy Soul och P-lock tog hem segern.

Martin C Ferretti och Freshest
Superjam organiserades i år av dansaren Martin C Ferretti och föreningen Freshest. De hade delat upp de två Superjamkvällarna mellan sig och detta i samarbete med Riksteatern och Parkteatern. Denna första kväll sattes ihop av Martin Feretti.

Publiken klämde in sina bakar på träbänkarna och alla de som inte fick sittplats trängdes stående för att kunna se. Sedan en tid hade streetdansgrupper från hela landet kunnat skicka in bidrag till en showcasetävling som nu avgjordes på scen. Segern stod mellan Angela, Adrian och Cynthia från Tyresö med en hip hop- och houseinspirerad koreografi och Stockholm Lockers från Streetstar dance studios i Stockholm. Båda grupperna bestod av unga dansare i början av sin dansbana och några av dem vi kommer troligen att få se en hel del av i framtiden.

Internationella gäster
Kvällen bjöd också på ett B-girl battle där ryskan Nadja vann över spanjorskan Movie One och finskan A.T. följt av ett den svenska gruppen Soulsweat. Det här är en grupp som haft internationella framgångar det senaste halvåret och som under hösten även kan bli hela Sveriges favoriter efter sin nationella turné med Riksteaterns Pump up the jam.

Sist ut var det franska crewet ProPhenomen. Tyvärr så försvann en del av magin i deras show på en utomhusscen som Vitabergsparkens och det kändes som om dansarna inte utnyttjade utrymmet. Men deras skicklighet lyste igenom ändå. Det var någon i publiken som beskrev dansarna som delar i en maskin vilket var träffande. Rörelserna och dansarna passade ihop, bröt sig loss och gick in och ut i former som de skapade.

Dansstilar möts
Kvällen efter den 13 augusti var det dags för Freshest att ta över Vitabergsparken och det var mycket som hände på scen. Bland annat avgjordes två battles varav det första var en ”Bonnie and Clyde” (en tjej och en kille i varje lag) med Mariella och Victor som vinnare. I det andra, kvällens Funkbattle, blandades dansare från olika streetdansstilar i grupper på fem till sex personer. Dansarnas testades då de ofta fick dansa till musik som de inte är vana att dansa just sin dansstil till.
Även i en Allstar show möttes stilar då hip hop varvades med step.
Försök har gjorts på flera håll under den senaste tiden för att få dansare främst från olika streetdansstilar att mötas och på så sätt utveckla konstformen. Och inom streetdansen som föreställningsform håller det också på att hända spännande saker.
Den här kvällen fick vi se gruppen Atata, fem kvinnliga mycket lovande talanger som provar olika sätt att uttrycka sig genom popping. I kvällens Materia Non hade man kanske önskat att få se en mer varierad show som blandade gruppdans med solos och duetter. Nu fastnade föreställningen ibland i formationer som delvis döljde dansarnas känsla och uttryck. Kvällens andra grupp hette P*fect som liksom många gånger förut lyckades förnya sig och förvåna.
S.D.S.A (Sexy Dwarf Smoking Asses) blandade Waacking och Voguing med mer jazzinspirerade inslag. Även här hade man önskat lite mer tyngd i föreställningen med tanke på showens förutsättningar.

Jonglering från Japan
Kvällens stående ovation fick japanen Komei Aoki som blivit känd världen över genom sin musikaliska jonglering och sin nyskapande stil. Han har en stil som för samman jonglering och dans och till Vitabergsparken hade han bland annat med sig en glaskula. Den liksom svävade i luften mellan hans fingrar samtidigt som den följde musikens beat.

Kvällen inspirerade på många olika sätt och det är lyckligt att samarbetet med Parkteatern lockar publik som kanske annars inte skulle se streetdans. Svenska streetdansare har passion och många nivå och under Superjams sista kväll tog fler än vanligt plats på scen.

Karolina Brock

Se även www.freshest.se och
www.streetstar.se

Fler Utblick!

Annonser