Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Brännande skam

2010-09-21

Fakta:

Namn: HÄPEA-kabaree
Koreografi: Sakari Männistö, Mika Nuutinen, Mika Mäkinen
Ensemble: Agit Cirk
Plats: Manilla, Åbo
» http://www.manillantehdas.fi/

Nycirkusartisterna Sakari Männistö och Mika Nuutinen samt Mika Mäkinen har i flera tidigare verk samarbetat i text och uttryck kring begreppet skam. Bland annat genom att låta en 2 meter lång erigerad penis dyka upp på flera ställen runt om i Helsingfors. Något som växt stor uppmärksamhet, även utomlands.
En hemsida kring begreppet har i kölvattnet av denna uppmärksamhet skapats för att föra en dialog med de reaktioner som väckts. Med HÄPEA-kabaree låter de så tankegångarna kliva in på scenen i vad som skulle kunna anses som ett försök till en cirkuskabareé på temat skam.
Skambegreppet är komplicerat och trion gör det inte lättare genom att enbart behandla skammen teoretiskt utan att visa eller dramatisera själva skamögonblicket. Både Nuutinen och Männistös agerar här tämligen kyligt (är det meningen?) och även fast texterna/dikterna löper genom både föräldraskapet, yrkeslivet samt kärlekens misslyckanden, så infinner sig inte riktigt den där känslan av att de har bearbetat begreppet för scenen utan bara skrivit ihop något som publiken får ta över och bearbeta själv. Denna överföring leder ibland till en lite barnslig föreställning och detta till trots Mika Mäkinens underbara monolog i sitt ljusskåp om hur han försökte studera teologi samt Männistös återkommande öppna och svindlande jonglering. Kanske är det avsaknanden av att misslyckandet faktiskt förvandlas till skam här i kväll, på scenen, där en tappad boll faktiskt bildar en avgrund mellan Männistö och oss. Eller det att föreställningen i sina delar snarare verkar halta nonchalant än krypa misslyckat, som gör att det inte riktigt bränner till. Något som ju annars brukar känneteckna just skammen och skamögonblicket men även känslan av att faktiskt ha blivit sedd och bekräftad.

Karl Svantesson

Fler Föreställningar

Annonser