Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 30 november 2020

Örjan Andersson – utsökt!

2010-09-16

Fakta:

Namn: Personal space for two dancers + Solo for Asher Lev
Koreografi: Örjan Andersson
Plats: Moderna Dansteatern, Skeppsholmen, Stockholm
» http://www.modernadansteatern.se/

Utsökt. Det är så väl balanserat och genomkomponerat så att det ser ut att passa exakt för just denna dansares kropp, balans, sinne. Kanske också kynne. Solo for Asher Lev av Örjan Andersson är ett kort verk för en ensam dansare på ett stort tomt golv, mellan två stora strålkastare.

Koreografen Örjan Andersson har arbetat med Asher Lev tidigare, en dansare med en seg och intensiv men finstilt muskelstyrka. Han passar perfekt för Örjan Anderssons stora och nästan geometriska armrörelser. Det lilla stycket anspelar på George de la Tours målningar med sitt säregna och gåtfulla ljusspel. Bar överkropp, beige byxor, barfota – superenkelt och så väl sammansatt från stora svängningstal till nästan helt stillastående att det tar andan ur betraktaren.

Mer splittrat och mångsidigt är det lite längre stycke som inleder aftonen, Personal Spaces for Two Dancers. Aleksandra Sende och Daniel Staaf inleder med textpartier om minnen, och kanske de har sin betydelse för upphovsman och dansare. Strax har det talade fallit ur minnet inför det intressanta lapptäcke som breder ut sig av dans, duon och solon, och musiken som är oupphörligt intressant och scenisk den också.
Hans Appelqvist med musiker på plaströr och vattenglas laddar rummet med spänning och stämning och Sende-Staafs avslutande duett är en fin lek med drag från både kampsport och balett. Perfekt synkront inte bara av tradition, utan för att ett plus ett ibland inte bara blir två, utan både tre och fyra.

Publicerad i Expressen scenbloggen 14 sep 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser