Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Dans i digital skog

2010-09-14

Fakta:

Namn: cut-out & trees
Koreografi: Cristina Caprioli
Plats: Dansens Hus, Stockolm
» http://www.dansenshus.se

Det är vackert. Och det räcker ganska långt. Publiken kan röra sig fritt runt den låga scenen, där en tät skog av vita plastremsor hänger från taket, belysta så att de ser ut som smala stammar i en digital skog. Sex dansare går in i ”skogen” och dansar i de gläntor som uppstår när remsorna glider isär.

Cristina Capriolis dansverk cut-out & trees, som hade urpremiär på Venedigfestivalen i somras, är just det: utklipp som skapar ett landskap av ljus, rum och dans, där den rörliga åskådaren hela tiden kan skifta perspektiv. Så abstrakt att det är fråga om konkret dans. Men om inte både jag och remsorna rört sig? Som ofta med Caprioli är dansflödet intensivt, konstant, men också monotont. Välkomponerat, stringent och som sagt, vackert.

Caprioli varierar dansen väl och blandar en nästan balett-artad hållning och bentematik med mer klassiskt modern stil. De sex dansarna är skickligt precisa i unisona avsnitt och de många omgrupperingarna matchar den hängande skogens skiftande talrikhet fint. Det vackra mönstret som projiceras på de hängande remsorna har en pendang i ett annat mönster av rispor som strålar ut över golvet. De digitala bilderna är skapade av Panagiotis Michalatos och den elektroniska musiken av Carsten Nikolai aka alva noto bildar tydliga avsnitt som också grupperar dansen fint.

Det är verkligen en vacker digital skog i nordiskt ljus, men trots alla kompositoriska variationer är tempot och dynamiken jämn och stillastående. Först i allra sista stund uppstår en liten humoristisk duett på scenkanten där två dansare övar fågellika blickar mot varandra.

Tidigare publicerat i Expressen 10 september.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser