Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Spännande dans på vattnet!

2010-09-13

Tusentals människor hade strömmat ner till Dockan i Malmö för att se Skånes Dansteaters storstilade och spektakulära gratis utomhusföreställning Dockplats 2010 skapat av det kända norska koreografparet Anne Grethe Eriksen och Leif Hernes.
4000 människor möte upp på premiärkvällen i fredags trots att det regnade, och på lördagskvällen i vackert milt septemberväder hade omkring 5000 människor, inklusive undertecknad tagit plats på kajen mittemot Skånes Dansteaters byggnad, Malmö Högskola och Mediegymnasiet med utsikt till Turning Torso i bakgrunden.
Precis när skymningen började falla kl 20.30 startade den heltigenom mycket flott utformade timslånga föreställningen som är startskottet till säsongens firande av Skånes Dansteaters 15 års-jubileum och nu fem år i Båghallarna vid Dockan.
Förutom 15 dansare från Skånes Dansteater medverkade även danselever från Skolen for Moderne Dans i Köpenhamn, Svanholms Singers, en sångsolist, Linhamns Brassband, slagverkare, simhoppare, konstsimmare, dykare med flere i den flotta omväxlande showen som pågick både nere i vattnet, på flytande pontoner, uppe på land samt på toppen av hustaken och til och med uppe i luften.
Åtta simmare startade med att hoppa i vattnet från den sida om vattnet där publiken satt och intog var sin påle från vilken de utförde vackra hopp innan de simmade över till kajen mittemot där det fanns rader av vitklädda dansare samt cyklister och en enda dansare i vacker röd dräkt uppe på taket till Skånes Danseteaters byggnad.
Karakteristiskt för dansen under kvällens lopp var ett klart och förhållandevis enkelt rörelsespråk med bland andra stora och tydliga armrörelser i sina vita dräkter. Rörelser som lätt kunde ses över stora avstånd. Rörelserna kastade även tydliga skarpa skuggbilder på väggarna bakom dansarna. Under hela föreställningen igenom var kvaliteten på Bjarne Kvinnslands och Thorsten Dahns musik och fantasifulla ljuddesign med bl.a. Skojiga djurläten och maskinljud från olika delar av Skåne väldigt imponerande.
Manskören Svanholms Singers kom vackert sjungade seglandes förbi publiken och på pontoner slog de två percussionisterna Markus Hernes och Eirik Raude lös på både metall och vatten, som gav ifrån sig härliga ljud. Plötsligt dök sex silverglimrande sjöjungfrur upp och skapade flotta formationer i vattnet med sina kroppar medan armar och ben rörde sig i luften ackompanjerade av slagverksrytmer och rytmiska måsskrin.
Dockans tre jättelika lyftkranar, som kröntes av ljuskäglor dansade också som stora futuristiska maskiner och till ljudet av fågelkvitter kom den blåklädde vertikaldansaren, Claudine Ulrich, svävande ner från den ena kranen mot vattenytan, där hon på ett förtrollande sätt sprang över vattenytan i stora slowmotionaktiga språng. Lite senare lyfte en magisk fjärrstyrd så kallad Hexakopter som dansade runt i luften med röda och vita ljusblinkningar likt ett flygande tefat.
Ett smidigt pas de deux med två rödklädda dansare på ett hustak blev mycket flott och simultant visat på videoprojektion. Dels på vallenstrålarna på en stor vattenkonst, dels på en på en husvägg samt en kub ute i hamnbassängen.
Och till brassbandets taktfaste rytmer radade sig 26 dansare på såväl kaj som hustak upp sig i skarpa, kantiga formationer.
Skånes Dansteater framträdde tydligast mot slutet av föreställningen, när dansarna uppdelade på två stora pontoner i närheten av publiken kunde visa mer dynamiska och varierade rörelser samt snurrande och trippande steg. Mitt imellan de två stora pontonerna dök så den sköna sopranen och kördirigenten Sofia Söderbeg Eberhard upp ute på vattnet likt en havsmörkrets drottning iförd en jättelik tångliknande klänning och sjöng sagolikt vackert i nordisk ton texter av Göran Sonnevi och Andrzej Tichy.
Förhoppningsvis har den imponerande och enormt välkoordinerade föreställningen ”Dockplats 2010” inspirerat både Malmöborna och den övriga publiken att återkomma och följa föreställningarna med Skånes Dansteater under hösten. Det råder inget tvivel om att det är starka kreativa krafter på spel i Dockan.

Vibeke Wern

Se vidare www.skanesdansteater.se

Fler Nyheter

Annonser