Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

ÖFA övar dans

2010-09-09

Fakta:

Namn: ÖFA:Dance
Koreografi: Malin Hellkvist-Sellén,Dorte Olesen Gunilla Heilborn Minna Kiper
Ensemble: ÖFA-kollektivet
Plats: Stockholms Stadsteater, Skärholmen
» http://www.ofakollektivet.se/

En djupdykning i begreppen makt, hierarkier, konst och kvalitet deklarerar ÖFA-kollektivet stolt. Absolut! Det låter bra. Elva helt vanliga unga kvinnokroppar som dansar offentligt är redan i sig ett statement i dansvärlden; dessutom i vanliga och föga smickrande trikåplagg av den sort som förr i tiden kallades ”benkläder”, alltså damunderbyxor med ben en bit ner på låret.

Men när detta väl är sagt uppstår ett tomrum. Är jag publik i vanlig mening? (Än mindre kritiker?) Är det ett offentligt uppträdande? Ja, biljetter till Stockholms Stadsteaters Skärholmsscen säljs för 100 kr styck. Obetydligt mer än biobiljetten, alltings riktvärde i kulturvärlden.

ÖFA-kollektivet består av 24 unga kvinnor och med föreställningen ÖFA:Dance har de samarbetat med sju koreografer, varav fyra mycket etablerade och renommerade: Malin Hellkvist-Sellén, Dorte Olesen, Gunilla Heilborn och Minna Kiper. Den timslånga föreställningen har sekvenser där den koreograferade dansen skapar rumslighet och rytmiska figurer tydligt präglade av ett koreografiskt arbete. Men däremellan uppstår en slags öken.

ÖFA:Dance har säkerligen varit en resa för de elva inblandade på scenen, det ser ut som de har roligt. Men en stor del av föreställningen handlar om dem själva i en mening som inte når ut till mig i publiken. Frågan om kvalitet trillar ner säkert som amen i kyrkan – får det vara dåligt, splittrat, osynkat och ändå betyda något för en publik. Åter måste man svara ja, men min timme på bänken i Skärholmen blir både lite långtråkig och ofokuserad, känslan av en avig skoluppvisning är svår att freda sig mot. Det man lyckas säga (vi tar oss friheten att göra så här) är snart sagt, men sen?

Publicerad i Expressen.se Scenbloggen 6 september 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser