Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Smått farlig cirkus

2010-09-08

Fakta:

Namn: Secret
Koreografi: Johann Le Guillerm
Musik: Yann Norry och Guy Ajaguin
Ensemble: Cirque Ici
Plats: Göteborg Dans & Teaterfestval
» http://www.festival.goteborg.se/

Tror du det blir lejon? viskar jag på skoj till kamraten när vi slår oss ner i Cirque Icis gröna tält vid Lagerhuset. Spelplatsen för Secret är nämligen omgärdad av nät. Men nycirkus har inga djur, morrandet kommer från musikerna Yann Norry och Guy Ajaguin. Och, inte minst, från cirkusdirektören själv, Johann Le Guillerm, när han dompterar materia. Med piskan sätter han baljor och hinkar i disciplinerad rullning runt manegen. Med bara händerna och fötterna tämjer han stålrör till dans.
Precisionen är magisk i numret med blomkrukor och sand och knivslukarscenen gör det svårt att svälja på en stund.
Johann Le Guillerm är inte de yviga konsternas artist. Han jobbar med intensitet och bygger skickligt upp stämningar och förväntningar. Sällan kan man som publik ana vart det ska ta vägen. Med långa hårpiskor, brinnande blick och vidgade näsborrar – ibland även iförd en vacker rock – utmanar denne magiker fysikens lagar.
Avslutningens jättelika plockepinn av brädor är en imponerande seger. Men fräckast är narrskorna i metall. Med dem styr Le Guillerm vilka världar han vill.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 24 augusti 201

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser