Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Kuriös kabinettsteater

2010-09-07

Fakta:

Namn: Dr Cagliostro’s Kuriosakabinett
Regissör: Oskar Hejll
Plats: Subtopiafestivalen, Alby
» http://www.subtopiafestivalen.se/

Efter någon tvekan stoppar jag denna artikel i filen ”dockteater”. Rätt eller fel, det kan diskuteras. Det är väl teater, det här också, föreslår Oskar Hejll, kreatören, helt flott och lyfter på plommonstopet. Och som fiktion, jo, som dramatik är det nog det. Och närheten till dockteater är uppenbar. Men det rör inte på sig. Bara personerna som visar Dr Cagliostro’s Kuriosakabinett är rörliga, vankar lite an och an, svarar svävande på frågor och GÖR detta till en slags teater.

Jag hittar kabinettet i en skrubb på Subtopia-festivalen. Under ett vitt tälttak, uppsytt enligt anvisningar för soldattält under Napoleonkrigen, får jag veta. Där står Oskar Hejll, vanligtvis dockteaterkonstnär, och visar de vackert iordningsställda gammaldags montrarna där såväl en praktisk vigvatten-pistol som en funktionell skyddskrage mot vampyrer finns utställda. Mycket dokumentation och gamla foton. Men, måste jag säga, att den torkade rest av en liten sjöjungfru funnen vid Nordenskiölds expedition och hittills noga undangömd, bär omisskännliga spår av Hejlls stil.

Och vem var Cagliostro frågar jag fåkunnigt? Cagliostro var en ockultist och äventyrare, bedragare får man väl säga, men kanske han själv trodde på riktigt på att hans reformerade frimurar-rit, nämligen den egyptiska, var den enda rätta och sanna. Så småningom fängslades Cagliostro efter många framgångsrika år, och han dog 1795 i italienskt fängelse, fälld för kätteri.

Montrarna i sitt tält, Hejll och en kumpan i plommonstop, frammanar en värld av upptäcktsresor, vetenskapens tassemarker, rent fablande och halvsanningar i ett spännande, liksom ålderdomligt ljus över gulnade manuskript och egendomliga fynd i glasburkar i sprit. En idévärld visualiseras och visst är det ett slags teater.

Rena injektionen för stärkt eget kritiskt tänkande. Ett frontalangrepp på konstuerad vetenskaplighet, som skallmätning. Snyggt jobbat, helt enkelt.

Publicerat i Expressen Scenbloggen 6 september 2010.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser