Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Samtida, inte ny

2010-09-04

Fakta:

Namn: Petit Mal
Ensemble: Race Horse Company
Plats: Hangaren, Subtopia, Alby, Stockholm
» http://www.subtopiafestivalen.se/

Det där ”ny” på nycirkusen bleknar bort. Visserligen är den konstnärligt poetiska och gatuteater-nära nycirkusen ännu ung, jämfört med traditionell cirkus, till exempel. Men den är numera så etablerad och allmänt förekommande att samtida cirkus är ett bättre begrepp.

Den alternativa och fattiga looken har också blivit passé, och kraven skruvats upp. Den konstnärliga kvaliteten måste väga tyngst på studsbrädan, och volterna uppstå för något mer än sig själva.

Subtopia i Botkyrka kommun strax söder om Stockholm är ett kulturhus som byggts upp utifrån växande behov från svensk nycirkus urmoder, Cirkus Cirkör, 15 år gammal. Subtopia-festivalen öppnade igår och invigde Hangaren, ett f d virkesförråd, som nu är permanent cirkusscen, och även kan rymma andra stora event.

Festivalens första föreställningen var finska Race Horse Company med Petit Mal, tre unga akrobater med studs och balans som specialitet. De byggde upp en stämning av amerikansk landsbygd, killar som fördriver tiden i ett garage eller stall. Men bildäck och bollar får snart nya roller. Deras latent aggressiva och liksom sysslolösa stil blev en intrikat bakgrund till otroligt skicklig akrobatik, som uppstår liksom trots allt. Plus för humor och vackert slut i låtsas-luftballong.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser