Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Evergreen

2010-09-01

Fakta:

Namn: Gardenia
Koreografi: Alain Platel
Ensemble: C de la B
Plats: Göteborg Dans & Teaterfestival
» http://www.festival.goteborg.se/

Gardenia är en städsegrön växt, berättar uppslagsverken. Alltid grön, ser aldrig vissen ut. Celebra C de la B visar tre verk i Göteborg och det nya verket Gardenia är deras sista för denna gång.

Alain Platel, fritidsledaren som blev koreograf och C de la B:s nav, har arbetat fram Gardenia tillsammans med regissören Frank Van Laecke och skådespelaren Vanessa Van Durme. Som i Out of Context – For Pina, en hyllning till den för ett år sedan bortgångna Pina Bausch, klär Platel av sina aktörer och skildrar människan ensam mitt i sin grupp.

I Gardenia är avklädningen av annat slag när man attackerar några av vår tids tvångströjor för mänskligheten: ålder och kön. De nio aktörerna är denna gång inte dansare, utom en, sex av dem är herrar 60+ som tar plats på scenen i propra kostymer, lika välskräddade som de två kostymklädda kvinnorna. Idel vanliga kroppar, magar, flintar. Regnbågstemat tacklas på nytt och subtilt sätt, kritiskt men också rörande.

Alla klär av sig och tar på sig tantklänningar. Tillbaka igen i kostym. Så mera klänning. Klä på, klä av. Peruker, smink, mera smink. Glittriga show-kläder. På, av. Men vem var nu vem? Och mannen med kvinnobröst, är han kvinna eller? Och hur blev den mulliga gubben så snygg i glittrande kortkort?

Gardenia är inte så mycket dans som ett stycke effektiv, snygg och underhållande argumentering för rätten att vara sig själv. Åldersproblematiken är kanske mer utmanande än den ganska kritiska leken med trans-ikoner. Här är alla lika attraktivt ”städsegröna”, profilerade, med självdistans och leklust. Några bilringar, vad spelar det för roll?

Och är det i något verk som Platels dans blinkar till salig Pina, så är det här. Höga klackar, aftonklänningar och en blick över axeln ut mot iakttagare och tillvaro. Ironi, jo, men mest allvar ändå.

Publicerad i Expressen Kultur 27 augusti 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser