Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 oktober 2023

Danjel med j, heja!

2010-08-18

Danjel Anderssons stora leende har likt chesirekattens hängt i foajén på Uppsala stadsteater ett tag nu. Där har han nämligen knåpat ihop TUPP, en scenkonstfestival som är liten och stor på samma gång. (Laurie Anderson! I Uppsala!)

Delvis beroende på att teaterchefen, Linus Tunström, begriper att det behövs en vind från världen i gamla Ugglebo, delvis för att Danjel Andersson verkar trivas med ett dialogiskt förhållande till medarbetare och motparter. Man lägger märke till att han alltid startat saker och ting tillsammans med någon – Visslingar och rop tillsammans med Linda Zachrisson, till exempel, nuvarande konstnärlig ledare för c/o vid Stockholms stadsteater.

Anar jag en dialog med Ylva Gislén i kulisserna, hon på DI och Moderna Dansteaterns styrelseordförande, som nu presenterar Danjel Andersson som ny teaterchef för det anrika postmodernistiska vattenhålet på Skeppsholmen. Det visar sig att han just nu leder en magisterkurs,
Den autonoma skådespelaren på Teaterhögskolan som snart bakas ihop med DI. Dialog och brobygge, det låter som modernt ledarskap.

Här kommer min önskelista:
Öppna dörrarna till Teater Galeasen i samma hus. Mer samproduktion och mer kontakt med teaterns folk. Danjel Andersson har ett gediget kunnande om performance, teater och all slags gränsöverskridande.

Ta tag i BUS och den interaktiva, lekfulla teatern, en syster till performance- och installationsklturen. Gör det genast!
Balettfröken for president!
Lek August hela 2012. Den som drar in nytänkande teater för de små, drar in nytänk över huvudtaget i en verksamhet.

Ta upp tråden från diaspora- året då Moderna Dansteaterns hus renoverades – gör grejer på stan och i oväntade lokaler. Det blev ofta oväntat mycket bättre. Bra för hemmahuset också.

Ta upp en samtidshistorisk tråd: Midvintersolstånds-kväll med fria aktörer!

Dags att återskapa några verk från 80-talet, kanske. Lite dialog med gårdagen, också. För god sikt framåt.


Margareta Sörenson

Publicerat i Expressen.se/Kultur/Scenbloggen 17 augusti 2010.

Se vidare Danjel Anderssons blog: http://theperfectblogg.blogspot.com/

Fler Nyheter

Annonser