Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 30 november 2020

Coola Kenneth K

2010-08-17

Fakta:

Namn: XPSD
Koreografi: Kenneth Kvarnström
Ensemble: Helsinki Dance Company
Plats: Vitabergsparken, Stockholm
» http://www.stadsteatern.stockholm.se/

Coolare kan ingen vara än Kenneth Kvarnström, koreografen. Fullsatt i Vitabergsparken och han startar ”koreografiskola” med sex utmärkta dansare från Helsinki Dance Company. Man gör lite så här, visar han, lite så där, lite höft här, lite upp där, centrifugen kallar vi det här och o-r-g-a-s-m den här, (familjevänligt bokstaverat).

Och så får en ur publiken med favvomusik i i-poden bjuda på sin musik, när samma sekvens dansas om för tredje gången. Några ögonblick av tvekan hos dansarna, och, så: det fungerar fint. Rörelserna flyter rytmiskt, dansarna växlar obesvärat mellan unisont och enskilt. Ett distinkt och rytmiskt gung, mycket armar, mycket öppnande av både händer, armar, ben och lyft.

Dessutom gör publiken snällt Solfjädern, en variant av Vågen. Den blir bra och godkänd på andra försöket av Kenneth K i koreografkofta, pedagogisk, rolig, avspänd, lite lagom respektlös mot en konstform som har en egenartad förmåga att stå på tå inför sig själv.

Därpå tjugo minuter ur KK-verket XPSD. Sex vältjamade dansare i ett elastiskt stycke samtidsdans; inte så profilerat personlig kanske, men med viss auktoritet. Det här måste ni betala för att se i höst på Moderna Dansteater, skrockar koreografen. Men då ingår scenografi och ljus, också!

Dansmånaden är i full swing i Vitabergsparken; Vindhäxor, Virpi Pahkinen, Cullbergbaletten och Operan den närmaste tiden. Bra; stockholmarna har vant sig vid dans och kommer med kaffekorgen i högsta hugg. Det är precis som det ska vara.

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 15 augusti

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser