Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Kineserna tar ledningen

2010-08-13

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance 2010
Ensemble: Beijing Dance Theatre, Rambert Dance Company, Dansk Danseteater
Plats: Politigården, Köpenhamn
» http://www.danskdanseteater.dk/

Beijing Dance Theatre fascinerar på Copenhagen Summer Dance, som också bjuder på läckerbitar med Rambert Dance Company och inte minst Dansk Danseteater.

Politigårdens flotta runda kolonnad med utsikt ända upp till himmlarummet är återigen den vackra inramningen för Copenhagen Summer Dance. Tim Rushton och Dansk Danseteater har tidigare år uteslutande visat nordiska kompanier, men i år kommer gästerna från England och Kina.
Intressantast är mötet med de kinesiska dansarna från det endast två år gamla kompaniet Beijing Dance Theatre, vars konstnärliga ledare och koreograf, Wang Yuanyuan, skapade den inledande koreografin till de olympiska spelen i Beijing. Det manliga solot Crossing är nästan magiskt. Där rör sig Yan Xiaoqiang med sin långa tunna kropp med utsökta rörelsekvaliteter i ett fantastiskt flöde i till att börja med långsamma och sedan mera dynamiska rörelser till musikens maskinljud. Grunden i den klassiska dansen förnekar sig inte i de moderna stegen, varken hos honom eller de tre andra fjäderlätta dansarna som han får som följeslagare i verket Changes. Likt plantor som växer fram ur jorden eller svajar under vattnet böljar de fyra dansarnas armar och händer graciöst i luften med detaljer som är som det finaste filigran. Lätt och luftigt snurrar både kvinnan och de tre männen runt i sina fjäderlätta tyger till stängmusikens knäppande jazziga rytmiska puls.

Det moderna koreografiska språket i utdragen ur Mark Baldwins Eternal Light är långt mer traditionellt. Det dansas av de fina dansarna Estela Merlos och Thomasin Gülgeç från Rambert Dance Company i gedigna och följsamma solon och pas de deuxer med flygande lyft ackompagnerade av Howard Goodalls småkitschiga Requiem.
Desto intressantare och långt mer up to date är faktiskt Dansk Danseteater i Tim Rushtons koreografier. Först i ett kort och fint utdrag ur Enigma och sen i fina förstudier till verket Love Songs till musik av Caroline Henderson, som har premiär i vår.
Totalt nio fina dansare deltar i likhet med i Rushtons avslutande dynamiska och stämningsfulla Men in Coats, som har koreograferats till detta tillfälle.
En av kompaniets fem nya dansare Tina Møller bjuder till och med på ett litet solo, Distance, på detta generösa publikvänliga och till och med gratis dansprogram.

Programmet ges till och med söndag den 15/8.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser