Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 27 januari 2021

Det säger inte Clique

2010-08-13

Fakta:

Namn: La Clique
Plats: Tyrol på Gröna Lund , Stockholm
» http://kulturfestivalen.stockholm.se/

Hopprep, trolleri, handstående och dockteater – det kunde vara på medeltiden och se ut så här. Men nu var det 2010 och nycirkus, stand-up, blandformer, performance och hbt-insikter har skakat om i scenkonsterna grundligt i ett par decennier. Skruvat isär och satt ihop igen, ofta ironiskt.

På trånga och stämningsfulla varietéscenen Tyrol på Gröna Lund vankas La Clique bland öl och lederhosen. Den närmast hotfulla konferenciern frontar publiken direkt och brittiskt– det här är ingen föreställning där man ska sitta med armarna i kors!

Ska och ska. Man sitter väl som man vill. Och ser tidsåldrar, perspektiv och performancetraditioner klyva rummet. Egenartat passé och obehagligt retro ter sig The Skating Willers. Och Cabaret Decadance ser alltför illa ihopkommet ut både i relation till internationell dockteater av klass och hbt-twist.
La Clique är vulgo-chic nummerrevy där oreflekterat och genomlyst varvas lite haltande, där teknisk briljans då och då ropar efter något mer: kreativitet, distans, fantasi.

Som Carl-Einar Häckner eller Captain Frodo. De ger publiken ett vinglande men inspirerande tankebygge tillsammans med sina glatt och galet dekonstruerade klassicismer, trollkonster respektive ormmännisko-akrobatik. Utan idén att torpedera den egna konstformen samtidigt som man skruvar den mot högre höjder vore Häckners permanenta floppande intet, Frodos bisarra kroppsvrängning bara krånglig. Nu tycker man sig ana en existentiell dimension, faktiskt, mitt i det tramsigaste excesser över ett munspel som fastnat inuti munnen.

Eller Ursula Martinez, som trollar och strippar sig till ett genusperspektiv med huggtänder och post-ironi suveränt.

Sålunda har Stockholms Kulturfestival öppnat med sin flashigaste internationella föreställning: folkligt, festligt, fullsatt. Som varmkorv für alle. Kul, men mer av den spännande senapen, tack.

Publicerat i Expressen Kulturen 12 augusti 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser