Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Pas de deux Paris – Novosibirsk

2010-07-26

Fakta:

Namn: Svansjön & La Bayadère
Koreografi: Petipa och Ivanovs koreografi i redigering av Igor Zelenskij
Ensemble: Novosibirskbaletten
Plats: Théâtre Châtelet, Paris
» http://www.lesetesdeladanse.com

Novosibirsk-baletten hade inte varit i Paris sedan 1967, så det var med stor nyfikenhet som man välkomnade kompaniet under sommarens program les Etés de la Danse.

Kompaniet som skapades 1945, har sedan 2006 varit under ledning av Igor Zelenskij, känd för sin internationella karriär bland annat i New York City Ballet och Royal Ballet i London. Kompaniet anses vara en av de de viktigaste ryska efter Bolsjoj och Mariinskij. Det består av 100 dansare har vunnit 13 olika internationella priser i bland annat Varna, Paris och Lausanne.
Man hade höga förväntningar på hur de skulle behandla klassikerna, nämligen Svansjön och La Bayadère som gästades av berömda stjärnor som Diana Vishneva, Olessia Novikova och Leonid Sarafanov från Mariinskij samt Polina Semionova från Staatsballett i Berlin.
Novosibirsks Svansjön, som byggde på Petipa och Ivanovs koreografi i redigering av Zelenskij har nyligen haft premiär i maj i Siberiens huvudstad.
Föreställningen blev något drabbad av tekniska problem på grund av ridån på Théâtre Châtelet, men gav intryck av ett solitt kompani med en balettkår i god form som förtjuste med sina luftburna vita akter och intensiva karaktärsdansare, trots att det var uppenbart att scenen var alldeles för trång . Novosibirsk Operahus har större scen än Bolsjoj, mer som Bastiljoperan i Paris.
Odette/Odile dansades av Natalia Ershova, en solist från kompaniet med fina kvaliteter men den absoluta strjärnan under den här matinéföreställningen var Leonid Sarafanovs fantastiska insatser som Siegfred, alltsammas utspelade sig mot en mycket romantisk fond och kostymer av italienska Luisa Spinatelli.
Detta i stark kontrast mot La Bayadère; som dansades i en brokig blandning av indiskt kitsch med glitter, den traditionella uppstoppade tigern och elefanten stom var radiostyrd.
Anna Zharova som också är kompaniets egen stjärna dansade en ganska diskret Nikiya, medan Leonid Sarafanov var fantastisk som Solar, som svävade genom luften med i fulländade steg, grand jetés och försåg oss med långa rader av den sista variationens double assembles. En ohejdbar Semion Velichko gav oss en andlöst perfekt Gyllene slav, Elena Lytkina utmärkte sig i manou dansen and Anastassia Lifenstseva och Michail Lifentsev dansade en vild indisk dans som kommer att gå till historien.
Balettkåren imponerade inte desto mindre i den vita akten i Skuggornas rike.
 
Eftersom detta gästspel var en del av satsningarna i samband med det Fransk Ryska kultursatsningarna 2010, så gäller det nu för Parisoperans balett att resa norrut och bevisa vad de går för. Detta rendez-vous äger rum i september med Paquita. 
 

Simona Gouchan

Fler Föreställningar

Annonser