Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Stjärndans i Skagen

2010-07-23

Fakta:

Namn: Verdensballet 2010
Ensemble: Solister från Royal Ballet och Den Kongelige Ballet
Plats: Den Tilsandede Kirke, Skagen
» http://www.skagen-tourist.dk

Johan Kobborg, Alina Cojocaru och andra solister från Royal Ballet i London intog Skagen med ett flott program, innan de turnerade vidare med sin Verdensballet 2010 till herrgården Nørre Vosborg i Holstebro.
De sju solisterna från Royal Ballet i London höll redan på att värma upp på scenen alldeles intill Den Tilsandede Kirke (Den igensandade kyrkan) i Skagen, medan publiken bänkade sig framför scenen eller slog sig ner i sanddynorna med vin och picknickkorgar. Omkring 1000 människor hade i måndagskväll mött upp i det natursköna området för att få uppleva Verdensballet 2010, och även om scenen ganska så liten var det ändå stor danskonst som utvecklades på den när föreställningen kom igång.
Den danska London-stjärnan Johan Kobborg, som tillsammans med operasångaren Jens-Christian Wandt för tredje året i rad är initiativtagare till arrangemanget fick man uppleva två gånger som den eleganta Svanprinsen. Först i ett pas de deux med en kokett svart svan alias den vidunderliga och tekniskt sublima Alina Cojocaru, som även är Kobborgs partner i privatlivet, och som den senaste säsongen har briljerat som gäst i En Midsomarnattsdröm på Det Kongelige Teater.
Efter pausen kom Kobborg tillbaka och dansade tillsammans med den vackra prima ballerinan Roberta Marquez som en vacker, skygg och följsam vit svan.
Men det väl sammansatta och varierade programmet bjöd också på delar ur Sir Fredeik Ashtons lyriska Rhapsody med Roberta Marquez och Stephen McRae samt på Kim Brandstrups fina, vemodiga pas de deux från Rushes med Leanne Benjamin och Thomas Whitehead, som även dansade Alistair Marriotts pas de deux från Sensorium med mängder av uppfinningsrika och raffinerade lyft.
Stephen McRae, som är en nyutkorad solist i Royal Ballet, steppade bokstavlig mening upp i andra delen av föreställningen i sin egen eleganta koreografi Tap, medan den endast 20-åriga solisten Sergei Polunin visade hela två virtuosa ryska danser med enormt ekvilibristiska hopp, nämligen Sacharovs berömde, gnistrande Gopak samt herrsolot från Petipas Diana & Actéon.
Precis som förra året var Verdensballet 2010 kryddad med fina operainslag, där sopranen Ditte Højgaard och aftonens trevliga konferencier, tenoren Jens-Christian Wandt sjöng såväl soloarior som duetter av bl.a. Gounod, Wagner och Lehar ackompanjerade av Ole Schouboe på piano. Men i år var det ännu en musikalisk överraskning, nämligen den 24-årige engelsk/norske stjärnviolinisten Charlie Siem, som spelade på självaste Yehudi Menhuins fiol. Först som en riktig spelman i Manuel Ponces Estrelitta och till slut virtuost och i medryckande tempo musik av Fritz Kreisler, som ackompanjemang till Johan Kobborgs nya charmerande koreografi Les Lutins från 2009, som utgjorde aftonens final.
Likaså rappt som det spelades på fiolen, rörde sig fötterna på de tre dansarna Alina Cojocaru, Sergei Polunin och Stephen McRae i det lekande rörelsespråket med inspiration från ryskjudisk folkdans. Och precis när det avslutande numrets inbjudande steg dansades över scenen, kastade Skagens solnedgång de allra vackraste röda stråk över scenen vid Den Tilsandede Kirke.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser